Перейти до основного вмісту

 

ПОРЯДОК ДЕКЛАРУВАННЯ ГРОМАДЯНАМИ ДОХОДІВ ЗА 2020 РІК ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ В ЯВОРІВСЬКІЙ ДПІ


Днями начальник Яворівської державної податкової інспекції Петро ШОТ провів зустріч з представниками бізнесу, присвячену кампанії декларування доходів громадян за 2020 рік.

Учасників повідомили: - щорічне подання декларацій про майновий стан і доходи за минулий рік, сплата податків і зборів у порядку і розмірах, встановлених законом – це конституційний обов`язок громадян відповідно ст.67 Конституції України. Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2021 року громадяни, котрі отримали доходи, з яких торік не сплачено податок на доходи фізичних осіб. Декларації повинні подавати й одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї).

Крім того, увагу приділили основним змінам у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій для платників єдиного податку, запроваджених Законом України від 01 грудня 2020 року № 1017-ІХ та перевагам програмних РРО.

Обізнаність платників допомагає їм своєчасно зорієнтуватися у змінах у податковому законодавстві, уникнути порушень та помилок через невірне тлумачення законодавства, підвищує рівень культури сплати податків.


Яворівська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує платникам податків, що до 01 січня 2022 року відтерміновано обов’язок використовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – ПРРО) фізичними особами – підприємцями, платниками єдиного податку другої - четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує  220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року. Проте така преференція не стосується підприємців, які  здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Тобто, суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють один із вище перерахованих видів діяльності, при розрахунках готівкою, зобов’язані використовувати належним чином зареєстровані РРО або ПРРО.







Джерело інформації:



















Коментарі