Перейти до основного вмісту

 

ЧИННІ НАВЧАЛЬНІ ПРОГРАМИ ПЛАНУЮТЬ АДАПТУВАТИ ПІД ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ


Навчальні програми, за якими діти навчаються очно у школах, планують пристосувати до змішаного та віддаленого навчання, аби досягти найбільшого ефекту засвоєння. Відповідний проект «Дидактичне забезпечення змішаного та дистанційного навчання» прописано у Програмі розвитку освіти Львівської області на 2021–2025 роки.
⠀ 
Проект реалізовуватимуть у формі Обласного конкурсу навчальних матеріалів до змістових модулів чинних загальноосвітніх навчальних програм.
⠀ 
«Йдеться, перш за все, про ті програми, які уже функціонують або уже запрацюють найближчим часом. Дуже багато вчителів зараз обмежуються проведенням уроків просто з допомогою ZOOM чи іншої платформи. Однак те, що дає результат у класі, не працює у форматі онлайн. Через відсутність контакту з дітьми, нема серйозного ефекту. Змішане і дистанційне навчання треба будувати по-іншому. Треба мати відповідні завдання, пропонувати дітям відповідні практичні роботи, на основі цієї самостійної роботи оцінювати учнів», - розповів директор департаменту освіти і науки Олег Паска.

Проведенням обласного конкурсу прагнуть стимулювати педагогів напрацьовувати контент для дистанційного і змішаного навчання.
⠀ 
«Наша молодь звикла до динамічної картинки, це формує зовсім інше світосприймання. Сучасні школярі - це інший світ, і цю рису треба використовувати. Треба створити умови для використання відеоматеріалів, адже монотонна лекція – давно неефективна. Я підтримую використання відео, на яких можна будувати уроки. Вони викликатимуть зацікавлення у дітей. До нового покоління треба шукати нові підходи», - акцентував провідний науковий співробітник державної установи ДУ "Інститут регіональних досліджень ім МІ Долішнього НАН України" Степан Давимука.
⠀ 
У Програмі розвитку освіти передбачено ще один проект, що має на меті підвищити ефективність освітнього процесу через впровадження сучасних технологій та засобів навчання.
⠀ 
«Ательє візуальних проектів та дидактичне забезпечення змішаного та дистанційного навчання пов’язані між собою. В межах роботи цього ательє, вчителям допомагатимуть робити те, що вони самі не можуть зробити: створювати відеоролики, аудіо доріжки, інфографіку тощо. У цій роботі педагогам сприятимуть фахівці Інституту післядипломної педагогічної освіти», - зазначив заступник директора департаменту освіти і науки Роман Пастушенко (Roman Pastushenko).
⠀ 
Положення про Обласний конкурс навчальних матеріалів до змістових модулів чинних загальноосвітніх навчальних програм уже невдовзі доопрацюють та оприлюднять. 
⠀ 
Цьогоріч на реалізацію цього проекту з обласного бюджету скерують 300 тисяч гривень.










Джерело інформації:



















Коментарі