Перейти до основного вмісту

 

9 БЕРЕЗНЯ МИНАЄ 207 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА


Сьогодні, в цей день, 1814 року у Моринцях на Черкащині народився Тарас Шевченко, видатний український поет, прозаїк, драматург, художник, громадський діяч, член Кирило-Мефодіївського товариства.

У 1838 р. Шевченко був викуплений з кріпацтва. Для цього Карл Брюллов намалював портрет поета Василя Жуковського, який розіграли в лотереї (у ній взяла участь царська родина).

У 1840 році в Петербурзі вийшла перша збірка поезій "Кобзар".

З 47 років життя 24 роки поет пробув у кріпацтві, 10 на засланні, частину життя провів під наглядом жандармів. 

Літературна спадщина Шевченка включає велику збірку поетичних творів ("Кобзар"), драму "Назар Стодоля", 9 повістей, щоденник та автобіографію, написані російською мовою, записки історично-археологічного характеру ("Археологічні нотатки"), 4 статті та понад 250 листів. 

З мистецької спадщини Шевченка збереглося 835 творів живопису і графіки, що дійшли в оригіналах і частково у гравюрах та копіях. Її доповнюють дані про понад 270 втрачених і досі не знайдених мистецьких творів.

Шевченко помер 10 березня 1861 року. На кошти друзів його поховано спочатку на Смоленському кладовищі в Петербурзі, перепоховано на Чернечій горі в Каневі 22 травня 1861 р.

Ім'я Тараса Шевченка носять Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва, пік на Кавказі, в літературі щорічно вручається Шевченківська премія, одна з найпрестижніших відзнак України.

9-10 березня в Україні проходить під святом Шевченківські дні - щорічне вшанування великого українця.

Більше читайте за посиланням:

200 років неканонічному Шевченку

Тарас Шевченко і українська аристократія

Тарас Шевченко і українська аристократія-2

«Згадав свою Волинь святую...»

Тарас Шевченко: ніщо людське йому не чуже

Актуальний Шевченко

Український геній не міг примиритися зі свідомою брехнею і крадіжками історії

За що карали Тараса Шевченка?









Джерело інформації:





















Коментарі