Перейти до основного вмісту

 

ЗАТВЕРДЖЕНО СТРАТЕГІЮ РОЗВИТКУ ОСВІТИ ЛЬВІВЩИНИ ДО 2027 РОКУ ТА ПРОГРАМУ РОЗВИТКУ ОСВІТИ ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ НА 2021-2025 РОКИ 


Затверджено Стратегію розвитку освіти Львівщини до 2027 року та Програму розвитку освіти Львівської області на 2021-2025 роки.

Про це повідомляє Департамент освіти і науки ЛОДА.

При розробці Стратегії велику увагу приділили реформі освітньої галузі на державному рівні, головна мета якої – нова висока якість освіти на всіх рівнях: від початкової школи до закладів вищої освіти. Основою освітньої реформи є затверджена концепція «Нової української школи» на 2017-2029 роки.

Стратегія розрахована на 7 років (до 2027 року) та відповідає циклу стратегування регіонального розвитку. Місія Стратегії – розвиток потенціалу громадян Львівщини як визначальної передумови сталого соціально-економічного розвитку регіону та посилення його позицій як освітнього хабу. 

«Стратегія розвитку освіти важлива, аби у нас було глобальне бачення тих процесів, які відбуваються. Серйозну увагу треба приділити змісту навчання і перепідготовці педагогів, від яких залежить головне – якість освіти. З освіти починається все. Якщо ми зможемо розвивати освіту, то і інші галузі теж будуть розвиватись. Під час створення Стратегії використовувався також масив статистичних матеріалів департаменту освіти і науки Львівської ОДА, Державного комітету статистики України, Головного управління статистики у Львівській області та Інституту освітньої аналітики МОН України», - зазначив під час сесії директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

У Стратегії виділено чотири основні цілі:
• ОСВІТА – ОСЕРДЯ КУЛЬТУРИ.
• ОСВІТА – ПРЕСТИЖНЕ МІСЦЕ ПРАЦІ.
• ОСВІТА – РУШІЙ ЕКОНОМІКИ.
• ЛЬВІВЩИНА – ОСВІТНІЙ ХАБ.
Найбільша перевага Стратегії в тому, що освіта тут показана у її взаємовідносинах і взаємозалежностях з іншими секторами суспільного і економічного життя.
Ознайомитись з текстом Стратегії можна за посиланням 
Також на сесії облради затвердили Програму розвитку освіти Львівської області на 2021-2025 роки.
У 2020 році завершилась реалізація Програми розвитку освіти Львівщини на 2017–2020 роки. Нова Програма розвитку освіти Львівської області на 2021–2025 роки є логічним продовженням попередньої. Водночас Програма враховує кардинальні зміни, які відбулися в українському суспільстві та обумовили реформування всіх сфер суспільного життя, зокрема галузі освіти.
Особлива увага при розробленні Програми була приділена реформі освітньої галузі на державному рівні, головна мета якої – нова висока якість освіти на всіх рівнях: від початкової школи до закладів вищої освіти.
«Всі заходи Програми розбиті за 7-ма тематичними напрямами, а саме: дошкільна освіта; повна загальна середня освіта; спеціальна освіта; позашкільна та спеціалізована освіта; професійна (професійно-технічна) та фахова передвища освіта; вища освіта та наука. Педагогічна освіта. Освіта дорослих; управління освітою. Є також наскрізні проекти, наприклад навчання українців за кордоном, створення онлайн платформи для закордонних українців. Також передбачено заходи національно-патріотичного виховання», - наголосив зазначив під час сесії директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.
Комплексна програма вперше розроблена на основі Стратегії розвитку освіти (стратегія також розроблена вперше). 

У програмі передбачено конкурс проєктів для учителів, відкриті та прозорі конкурси на здобуття грантів та премій для студентів і науковців, передбачено фінансування навчання учителів, щоб опанувати дистанційні платформи для навчання. 
Загальний обсяг фінансування на 2021 рік з обласного бюджету – 32 млн. грн.

Текст Програми доступний за посиланням

















Джерело інформації:







































Коментарі