Перейти до основного вмісту

 

ПЕРЕД СВЯТОЮ ВЕЧЕРЕЮ У МІСТІ ЯВОРОВІ ПОМОЛИЛИСЯ ЗА ДУШІ ЗАКАТОВАНИХ БОРЦІВ ГНАТА САСА ТА МИХАЙЛА ВАРХОЛЯКА 


Сьогодні, 6 січня 2021 року, перед Святою Вечерею у місті Яворові традиційно відбулася панахида за душі – учасників національно-визвольних змагань Гната Саса та Михайла Вархоляка, яких закатували більшовики 6 січня 1945 року – саме на Святвечір. 

На площі Ринок, біля Народного Дому, де подвиг іменитих яворівчан Гната Саса й Михайла Вархоляка увіковічено меморіальною дошкою, громада за участю місцевих отців, представників влади, депутатів, громадськістю помолилася не лише за своїх краян, які життям заплатили за вірність українській національній ідеї за часів тоталітаризму, а й вклонилися пам’яті про новітніх героїв – Небесній сотні та Воїнам Світла – полеглих в зоні АТО військовослужбовців. 

До меморіальної таблиці, закатованим більшовиками саме у Святвечір 1945-го патріотам Гнатові Сасу та Михайлові Вархоляку заступник голови Яворівської райдержадміністрації Володимир Дзюнька, керівник апарату райдержадміністрації Зоряна Мірило, голова Яворівської районної ради Микола Романюк, депутат Верховної ради України Павло Бакунець, голова Яворівської територіальної громади Ігор Грабовський, громадськість засвітили лампадки та помолились за юних борців Яворівського краю. Нагадаємо, що, за краєзнавчими джерелами, 6 січня 1945 року біля Народного дому в місті Яворові привселюдно радянська влада на шибениці стратила двох молодих вояків Української повстанської армії – мешканця с. Вільшаниці Гната Саса та Михайла Вархоляка із села Новосілок. 1993 року на їх честь на Народному домі в райцентрі Яворівщини урочисто відкрили меморіальну дошку. З того часу люди разом з духовенством щороку перед Святвечором збираються біля міського Народного дому Яворова й моляться за душі своїх патріотів-земляків.






























Джерела інформації:








































































































Коментарі