Перейти до основного вмісту

 

ЗАТАМУЙТЕ, ДРУЗІ, ПОДИХ: МИКОЛАЙ СЬОГОДНІ ХОДИТЬ


Святого Миколая Чудотворця знають у цілому світі як дорослі, так і малі. Особливо очікують цього свята діти, бо знають про щедрість святого Миколая, про те, що він принесе їм дарунки. Його популярність поширилася внаслідок великого милосердя до ближніх. Але дуже важливо, аби діти знали про життя і діяльність цього святого. Це завдання батьків, учителів, вихователів, їм слід обов'язково про це подбати.


Святий Миколай народився приблизно 280 року в місті Патарі, що в Малій Азії. Був вихований у добрій християнській сім'ї та вірі. Отримав велику спадщину від батьків. Коли згодом подорожував кораблем до Єрусалиму, втихомирив молитвою бурю, що знялася на морі. Він повернув життя одному морякові, що впав з високої щогли корабля і вбився на смерть. Звідки в нього була така сила? - Від Ісуса Христа, котрий також воскрешав померлих і заповів: "Хто в мене вірує, той так само діла робитиме, що їх я роблю. А й більші від них робитиме" (Йо 14, 12). Ісус воскрешав померлих і дав силу святому Миколаєві це вчинити. Коли помер Іван, єпископ Мир Ликійських, святого Миколая вибрали на його місце, і він став архиепископом цього міста. Як єпископ він не змінив свого життя, а продовжував допомагати бідним, багато молився, робив різні добрі діла, давав милостиню. Основними його чеснотами були доброта і чуйність серця, що виявлялося в ділах милосердя. Його навіть були кинули до в'язниці, але не довелося йому отримати мученицького вінка, Господь мав для нього інші плани, котрі він успішно виконав. Великими чудами наділив його Господь за життя, а ще більшими після смерті. Тіло Миколая поховали в місті Мирі Ликійському, а 1087 року перевезли до міста Барі, що в Італії, де ці мощі перебувають до сьогодні. Люди численно прибувають туди й отримують багато різних зцілень та ласк, про що записують у спеціальну книгу.

Святі, котрі за життя жили не для себе, а для людей, після смерті залишаються духовно серед людей, продовжуючи свою богоугодну справу. Люди сприймають святих, ніби живих, посеред себе, як близьких і рідних. Святий Миколай, хоч жив далеко від нашого краю, близький і рідний нашому народові, котрий його любить, до нього молиться, співає пісні, будує церкви на його честь, називає його іменем новонароджених. Його ім'я знане в усьому світі через діла милосердя.

Затамуйте, друзі, подих: Миколай сьогодні ходить.
У віконце заглядає, подарунки підкладає.
Звечора повірте в диво, ну а зранку вже сміливо
Під подушку заглядайте і дарунки забирайте.

Якщо там порожнє місце, то це свідчить ось про це:
Він здійснив Ваші бажання ще сьогодні спозарання,
Він молитву Вашу чув, у кімнаті Вашій був
І за Вашу щиру віру дарував Вам щастя міру,

Пуд здоров’я і пуд віри, кілограмів сто надії,
Фунтів міліон любові і кохання не на слові,
А каратів так відерце він вживив у Ваше серце.
Ну і ще букет удачі і добра у Вашу вдачу.

Щедрий, добрий чарівник чарував над Вами й зник.
Ваші очі тепер сяють, Миколая прославляють.
Новий рік не за горами, нове щастя уже з Вами.
Я зі святом Вас вітаю й віри в диво Вам бажаю! 

















Джерела інформації:
Краю мій Яворовий
Архикатедральний Собор св. Юрія
Катедральний храм святих мучеників Сергія і Вакха 

Коментарі