Перейти до основного вмісту

 

РІВНО ОПІВНОЧІ, З 24-ГО НА 25 ГРУДНЯ, В МІСТІ ЯВОРОВІ, В КОСТЕЛІ СВЯТИХ АПОСТОЛІВ ПЕТРА І ПАВЛА РОЗПОЧАЛАСЯ РІЗДВЯНА МЕСА


Рівно опівночі, із 24-го на 25 грудня, в місті Яворові, в костелі святих апостолів Петра і Павла розпочалася Різдвяна меса, на яку прийшли не лише римо-католики, а й люди інших віросповідань, серед яких – діти та молодь. Святочне Богослужіння очолив римо-католицький ксьондз Марек Нєдзвєцький. 

Цієї святкової ночі яворівчани найперше молитовно прохали у Всевишнього миру в Україні та здоров’я кожній родині. 

У проповіді настоятель костелу святих апостолів Петра і Павла, ксьондз Марек побажав присутнім спокою та злагоди в кожному домі, добра, взаєморозуміння, достатку, любові, щастя, душевної рівноваги, успіхів у всіх починаннях, побільше радості, міцного здоров’я та всіх благ.

За історичними джерелами, вперше в костелі святих апостолів Петра і Павла, що в місті Яворові Львівської області, розпочали Богослужіння ще 380 років тому. Храм було зведено коштом Пилипа Риковського. Із цих майже 4 століть випали роки тоталітарного режиму, який використовував історичну споруду костелу – як склад. Однак кожних Різдва та Великодня, опівночі, люди потай ходили під храм молитися. із настанням Незалежності України костел Яворівською міською радою передано римо-католицькій громаді та реставровано. 

За історичними джерелами, Яворівський римо-католицький костел святих апостолів Петра і Павла побудовано в 1640-их роках. Профінансував це спорудження Пилип Риковський. Храм виглядає скромно та лаконічно.

1682 року костел освятив Яцек Сієнцицький – холмський латинський єпископ.

1807 року при реконструкції храму було побудовано невисоку вежу, що прикрашала фронтон костелу.

За радянських часів костел використовували за склад, і храм потроху занепадав.

1945 року Україну покинув останній плебан (латинський парох) Болеслав Голуб, який емігрував у Польщу. Святиню повернули віруючим в 1990 році.

1994 року було споруджено нову дзвіницю, того ж року закуплено 3 нових дзвони.

1 липня 2006 року кардинал М. Яворський освятив повернений та відремонтований костел.

2009 року волонтери-студенти з Італії впорядкували подвір'я біля храму.

У суботу, 15 грудня 2012 року, в місті Яворові відбулися поважні урочистості з нагоди відкриття та освячення пам’ятника блаженному Івану Павлу ІІ.

17 квітня 2014 року в Яворові вшанування канонізації Івана Павла ІІ переплелося з молитвою за мир в Україні усі урочисті заходи відбудуться біля костелу святих апостолів Петра і Павла під гаслом, озвученим великими літерами на банері: «Святий Отче, молитовно просимо за мир в Україні!». (Нагадаємо, що Папа Іван Павло другий буде проголошений святим 27 квітня 2014 року).

Також митрополит Львівський архиєпископ Мечислав Мокшицький та ксьондз Марек Недзєльський очолили Святу Месу, присвячу викладенню в яворівському костелі св. ап. Петра і Павла мощів блаженного Йоана Павла ІІ, Папи Римського. 

В урочистостях взяли участь Генеральний консул Республіки Польщі у Львові Ярослав Дрозд, делегація з РП, очолювана бургомістром Любачева Марією Магонь, римо-католицькі та греко-католицькі священики, голови Яворівських РДА та районної ради – відповідно Микола Романюк, Іван Карпа, перший заступник голови РДА Роман Кураш, міський голова Яворова Степан Венгерак, голова Яворівської РО Товариства польської культури в Україні Софія Міхнєвич, віруючі різних конфесій.

Приємно, що яворівська римо-католицька громада ревно оберігає традиції своїх предків, які вперше розпочали богослужіння ще в 1639 році, в костьолі св. ап. Петра і Павла, зведеного коштом Пилипа Риковського.

Серце заходилося від болю, коли згадуємо, як костел в Яворові радянська влада перетворила на руїну, влаштувавши у святині склад. Богу дякувати, минулося. На зорі незалежності України Богослужіння відновилися. Однак ще довго місцева влада (до свого сорому) не віддавала костел законним господарям, а тримала цю історичну будівлю на балансі міськради. Нарешті день 18 березня 2011 року вписано золотими літерами на скрижалях історії древнього міста Яворова: мер, нині світлої пам’яті Степан Венгерак вручив тодішньому настоятелю костелу Святих Апостолів Петра й Павла, ксьондзові Марекові Нєдзєльському, в присутності римо-католицької релігійної громади документ про повернення цього храму законному власникові.

Відтак, римо-католицька громада не лише реставрувала костел в Яворові, а й облагородила, за європейським взірцем подвір’я.

Сестри-монахині в Домі «Іскра любові», що діє при костелі, влаштовуючи благочинні заходи, дозвілля дітей, ходи Миру, – ніколи не запитують, хто якої національності чи віросповідання. Яворівські римо-католики беруть участь в святкуваннях і греко-католиків, і православних. Ксьондз Марек служить Богослужіння у дні державних та релігійних свят пліч-о-пліч зі священиками інших церков Яворова.





































Джерело інформації:


































































































































Коментарі