Перейти до основного вмісту


ПРИПОРОШЕНИЙ ПЕРШИМ СНІГОМ ДЕНДРАРІЙ ЯВОРІВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ


Зимової пори радує око припорошений першим снігом дендрарій розміщений на території 0,4 га біля адміністративного будинку та еколого просвітницького центру Яворівського національного природного парку, створений працівниками природоохоронної установи в 2002 році. Колекція дендрарію налічує 82 види дерев та чагарників-аборигенів лісів регіону Розточчя, а також інтродуцентів із різних країн світу. 

Так, Балкани представлені гіркокаштаном звичайним. Тис ягідний, бирючина звичайна із Кавказу, а із Кореї тут ростуть ялина корейська. Щодо барбарису Тунберга, магнолії Кобус, то батьківщиною цих насаджень є Японія. Північну Америку представляє - катальпа бігнонієвидна, кампсіс повзучий, сумах пухнастий, туя західна. Це далеко не повний перелік дерев та чагарників, які створюють комплексний унікальний ландшафт і в будь-яку пору привертає до себе увагу численних відвідувачів Яворівського НПП, як його науково-пізнавальний та рекреаційно-атракційний осередок. 

Цікавим доповнювачем дендрарію є орнітологічний вольєр з свійськими та дикими птахами, а також водойма із водоплавними. 

Приємне враження справляє в цю зимову пору дендрарій Яворівського НПП. Коротенька мандрівка яким створює добрий настрій, дає можливість доторкнутись до живої природи та навіяти на роздуми про її охорону та збереження. 

Ми маємо намір провести обстеження теперішнього стану нашого дендрарію, - каже директор Яворівського НПП, заслужений природоохоронець України Михайло Біляк. На основі зібраних матеріалів спільно із ландшафтними дизайнерами плануємо сформувати цікавий проект, який послідовно будемо реалізовувати. Наш дендрарій має стати місцем де хотілось би відпочити, вчитись, роздумувати, пропагувати екологічні знання, формувати екологічну культуру, особливо серед відвідувачів дошкільного та шкільного віку. Сподіваюсь, що в недалекому майбутньому так і станеться, - доповнює думку керівника науковий працівник Оксана Годованець, - а поки що радіємо тим, що маємо в даний час. На захаращеній в минулому місцині створено цікаву ландшафтну композицію.





























Коментарі