Перейти до основного вмісту

 

КОШТИ ФОНДУ ТРЕБА ВИКОРИСТОВУВАТИ ЗГІДНО ЗАКОНОДАВСТВА 


Фонд соціального страхування України (далі – Фонд) забезпечує надання допомог по тимчасовій непрацездатності, вагітності і пологах, на поховання, страхових виплат потерпілим на виробництві, послуг з оздоровлення застрахованих осіб та членів їх сімей тощо.

Отже, природною є необхідність проведення контрольних заходів з перевірки правомірного, ефективного і цільового використання коштів Фонду страхувальниками та іншими їх отримувачами, а також відшкодування збитків, заподіяних бюджету Фонду.

Важливим напрямом цих заходів є встановлення дієвого контролю за замовленням допомог страхувальниками згідно заяв-розрахунків, у рамках якого проводиться аналіз їх розмірів, порівняно із заробітною платою; унеможливлюється витрачання коштів Фонду для оплати допомоги по догляду за дитиною в тому випадку, коли дитина фактично була здорова та відвідувала навчальний заклад, або садочок тощо.

Звертаємо увагу страхувальників на помилки, які допускаються при наданні матеріального забезпечення застрахованим особам. На жаль, недоліків багато. Так, при перевірці страхувальників виявлено, що найпоширенішими порушеннями при обчисленні допомог є: неправильне визначення розрахункового періоду; сум заробітної плати; кількості днів; оплата листків непрацездатності після встановлення групи інвалідності; нарахування виплат незалежно від страхового стажу; оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів Фонду, а не підприємств, установ, організацій.

Зазначимо, що в центрі уваги спеціалістів відділення є і робота комісій із соціального страхування підприємств, установ, організацій: правомірність їх створення, прийняття ними рішень щодо контролю за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою допомог застрахованим особам, вжиття заходів зі зниження рівня захворюваності, ведення обліку осіб, які часто та довго хворіють.

Здійснення вищезгаданих та інших заходів є запорукою надійного контролю за використанням коштів Фонду і недопущення різного роду зловживань. Про це повинні знати всі, хто причетний до надання матеріального забезпечення та послуг у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Допомогу від Фонду повинен отримувати той, хто дійсно її потребує.

Отже, звертаємо увагу страхувальників, що усі види матеріального забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням призначаються застрахованим особам лише за наявності підтверджуючих документів.

Після отримання від застрахованої особи документів, що є підставою для призначення допомоги, комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про призначення матеріального забезпечення.

Засідання комісії мають проводитися не рідше двох разів на місяць, а уповноважений розглядає такі питання у міру надходження відповідних звернень та подання необхідних для їх вирішення документів. При цьому, документи для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності, а також допомоги по вагітності та пологах розглядаються комісією (уповноваженим) із соціального страхування не пізніше 10 днів від дня їх надходження, а для призначення допомоги на поховання – не пізніше дня, наступного за днем звернення. Рішення про призначення допомоги, або про відмову в її виплаті повинно бути оформлено протоколом засідання комісії із соціального страхування (рішенням уповноваженого).

Оформлений протокол разом із документами, що стали підставою для призначення допомоги, передають до бухгалтерії підприємства, де і розраховують її суму. Розрахувавши суму допомог, що підлягають виплаті працівникам, бухгалтер заповнює заяву-розрахунок. Саме цей документ є підставою для отримання страхувальниками-роботодавцями фінансування з ФССУ.

Нагадуємо: до обов’язків комісії (уповноваженого) із соціального страхування входить перевірка не лише підстав і правильності видачі, але й правильності заповнення листків непрацездатності. У свою чергу, листок непрацездатності має бути заповнений відповідно до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

























Коментарі