Перейти до основного вмісту

 

ДИТЯЧЕ СВЯТО В «ІНКЛЮЗИВНО-РЕСУРСНОМУ ЦЕНТРІ»


24 грудня 2020 року голова Яворівської райдержадміністрації Юрій Шпак, секретар міської ради м. Новояворівська Іванна Попик, депутати районної ради Ігор Самардак та Сергій Задорожній завітали на дитяче свято у Комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр» Яворівської районної ради Львівської  області.

Діти показали чудовий концерт з танцями, співали декламуванням віршів та іграми. Кожна дитина отримала  подарунок.

«Це особливе дійство. Висловлюю щиру подяку батькам, педагогам, всім хто допомагає дітям з особливими потребами. Тішуся, що спільними зусиллями, два роки тому, ми змогли відкрити  у Новояворівську центр інклюзивної освіти» - звернулася до присутніх Іванна Попик. 

Крім цього, керівництво оглянуло приміщення комунальної установи «Інклюзивно-ресурсного центру», поспілкувались з фахівцями центру, обговорили важливі моменти, на які варто звернути увагу.

Довідково: інклюзивно-ресурсний центр створений з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводження.

У своїй діяльності центр керується Конституцією України, Конвенцією про права осіб з інвалідністю, Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту» та іншими актами законодавства. Центр провадить діяльність з урахуванням таких принципів, як повага та сприйняття індивідуальних особливостей дітей, дотримання найкращих інтересів дитини, недопущення дискримінації та порушення прав дитини, конфіденційність, доступність освітніх послуг з раннього віку, міжвідомча співпраця. 

Варто зазначити, для надання психолого-педагогічної допомоги в центрі введено 7 штатних одиниць в межах передбачених асигнувань в галузі системи освіти, а саме:

Центр повністю забезпечений спеціалістами, які мають досвід роботи та здобули відповідну освіту.

Протягом 2020 року комунальною установою «Інклюзивно-ресурсний центр» Яворівської районної ради Львівської області було проведено комплексне обстеження розвитку дитини віком від 2 до 18 років в загальній кількості – 128 осіб. З них виявлено особливі освітні потреби у 123 –х дітей.  

Після проведення обстеження та написання висновків батьки мали змогу відвідувати заклади дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної освіти, навчально-реабілітаційні центри або отримувати психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Яворівської районної ради. 

На сьогодні, на теренах Яворівського району, 62 дитини з особливими освітніми потребами навчаються у інклюзивних класах закладів загальної середньої освіти  та 9 дітей у  інклюзивних  групах в закладах дошкільної освіти. 

Окрім комплексного обстеження розвитку дитини, фахівцями  комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Яворівської районної ради, проводяться корекційно-розвиткові  заняття з 18 дітьми віком 2-18 років. Це діти, які мають складні порушення розвитку, розлади аутистичного спектру, тяжкі порушення мовлення , інтелектуальні порушення та порушення функцій опорно-рухового апарату тощо. Діти отримують комплексну допомогу всіх фахівців установи – практичного психолога, вчителя-логопеда, вчителя-реабілітолога та вчителя-дефектолога.


























































Джерела інформації:






































































Коментарі