Перейти до основного вмісту

 

СЬОГОДНІ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОБРОТИ


13 листопада 1998 року в Токіо відкрилася перша конференція Всесвітнього руху за доброту, в якій брали участь Австралія, Канада, Японія, Таїланд, Сінгапур, Великобританія, США. Пізніше до руху приєдналися й інші країни. Основна мета руху - створити світ, повний доброти і співчуття.

Спеціально для цього дня французький художник Оріль створив символ - відкрите серце. Згідно з дослідженням японських і американських психологів чим більше добрих вчинків ми робимо, тим більше щасливими себе відчуваємо. На думку вчених, ті, хто висловлює свою подяку, ніжність і інші добрі почуття до людей у конкретних повсякденних справах, не тільки з великим оптимізмом дивляться на світ, але і фізично відчувають себе краще, відчувають своє життя більш гармонійним. 

Вчені вважають, що добрі люди менше хворіють і довше живуть. Їм не знайомі серцеві захворювання, депресія, песимізм, самотність. Дослідники спостерігали протягом п'яти років понад 400 літніх подружніх пар. Партнери, що виявляли увагу і турботу по відношенню один до одного, хворіли в два рази рідше. Вчені також зазначили, що чуйні люди живуть в середньому на дев'ять років довше, ймовірно, завдяки тому, що в них краще імунітет і здоровіше серце: адже коли людина робить щось хороше іншим людям, у нього підвищується рівень лімфоцитів і розширюються судини. 

Коли людина допомагає іншим, його мозок виробляє велику кількість ендорфінів, так званих гормонів щастя, також відомих як природне знеболювальне. Крім того, ендорфіни мають заспокійливий ефект, нейтралізують дію стресу, полегшують депресію. Виявляючи чуйність, ми відчуваємо фізичне полегшення, відчуваємо себе менш самотньо, що оточують викликають у нас менше неприязні. Нарешті, чуйність супроводжується душевним піднесенням, що межує з ейфорією, що пояснюється виробленням гормону серотоніну, що регулює наш настрій. 

У цей день у деяких країнах організовують спеціальні поштові пункти доброти, і кожен бажаючий може відправити лист із теплими словами підтримки, добрими побажаннями літнім людям, які втратили підтримку рідних і близьких, залишилися самотніми. В інших країнах 13 листопада в знак вираження подяки, любові і ніжності прийнято дарувати квіти рідним, близьким і навіть незнайомим людям.































Джерела інформації:






















































































































































































Коментарі