Перейти до основного вмісту

 

СЬОГОДНІ МИНАЄ 110 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВОЛОДИМИРА БАРАГУРИ


8 листопада ми відзначаємо 110 років від дня народження Барагури Володимира Івановича -  педагога, журналіста, редактора і письменника, рецензента і критика.

Дитячі роки провів у Немирові, тут отримав початкову освіту. 1922 - 1928 рр. навчався у Яворівській гімназії ім. Осипа Маковея, у 1934 р. закінчив Львівський університет із ступенем магістра філософії.

Вчив польської мови в гімназіях Стрия і Яворова. Автор численних статей, розвідок, доповідей. Співробітник багатьох газет і журналів в Україні ("Новий час", "Нова зоря", "Життя і знання" "Рідна мова", "Наша культура"). Журналістську працю продовжував під час війни й на еміграції.

У США співпрацює у "Свободі". Як дитячий письменник дебютував у "Малих друзях".

Співпрацював теж в інших дитячих та юнацьких періодичних виданнях ("Дорога", "Юнак", "На варті ","Крилаті""). Від 1954р. Був редактором журналу для дітей "Веселка", який видає УНС.

Автор таких публікацій, як "Істота і завдання літературної критики", "Літературна творчість у світлі психоаналізи), "Микола Хвильовий", "Виховання в інтернаті".

У1954 видав збірку Історичних біографічних оповідань для дітей старшого віку та юнацтва. У 1980р. вийшло видання книги "Меч і книга". Член Спілки Українських журналістів, Об'єднання працівників літератури для дітей та молоді.

Літературно - мистецького клубу Нью-Йорку, Пласту, УНС. Видавництво "Свобода" (Нью-Йорк, Джерсі - сіті ) у 1982р. випустило збірку споминів Барагури з дитячих років, проведених у Немирові та з життя учнів у Яворівській гімназії "Калиновий міст".















































Джерело інформації:


Коментарі