Перейти до основного вмісту


СЬОГОДНІ МИНАЄ 111 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ БОГДАНА-ІГОРЯ АНТОНИЧА


Сьогодні, п’ятого жовтня, але тільки далекого 1909 року, на Лемківщині, в родині священика народився український поет, літературознавець, перекладач Богдан-Ігор Антонич. Безперечно, це один з українських поетичних геніїв ХХ ст. 

Отак і Богдан-Ігор Антонич (1907-1936)... Дві цифри і між ними - це життя, сповнене надій і поезії, але ж таке коротке. Проживши лишень 27 літ, залишив по собі прекрасний поетичний спадок. Він багато не встиг, не написав того, що збирався написати, його ім'я після смерті було забуте на довгі роки. 

І все ж таки справжня Поезія, незважаючи на будь-які перепони, знайде шлях до читача. І хоч в тужливу совітську добу його слово було під забороною, бо був надто українським поетом, ми нині маємо фантастичну можливість насолоджуватися його прекрасною поезією.

"НІЧ" 

Розкрита книжка, лямпа, блудні нетлі,
ляга на серце ржа думок.
На стінах тіні в’яжуть круглі петлі
в чудний і нерозплутаний клубок.
Мов чорний кіт, сів череватий чайник,
годинник, наче джміль, гуде.
Яка ж солодка ця принада тайни
та слово, що мов з каменю тверде!
Бляшане небо, олив’яний місяць
і ночі попелястий дим.
Невже ж нема на цьому світі місця
поривам нездійсненним та палким?

А який Ваш улюблений вірш Богдана-Ігоря Антонича? Давайте згадаємо сьогодні цього прекрасного українського, завжди юного, поета.




Антонич Б.- І. На другому березі / Богдан-Ігор Антонич; худож.- оформлювач Є. В. Вдовиченко.- Харків: Фоліо, 2015.- 283 с.

До книжки увійшли фрагменти із незакінченого роману "На другому березі", а також значна частина поетичного доробку Богдана-Ігоря Антонича.


Антонич Богдан-Ігор. Велика гармонія: (Модерністична поезія ХХ ст.) : Для ст. шк. віку / Упоряд., передм., прим. Д.В. Павличка; [Худож. оформ. М.С. Пшінки, А.О. Лівня]. Фронтиспіс О.Л. Кульчицької - 2-ге вид., допов. і переробл.- 
К.: Веселка, 2003.- 350 с. іл.

До цієї книжки увійшли майже всі відомі на сьогодні сторінки твори видатного митця Богдана-Ігоря Антонича (1909-1937). Пошук нових для української поезії тем і нової форми, неперевершені ліричні мініатюри, релігійні вірші та безпосередні відгуки на політичні події тридцятих років знайде читач у цьому виданні


Антонич Богдан-Ігор. Вибрані поезії: [Укр. і рос. мовами]; Пер. рос. З.Левицького / Упоряд. А.Левицька .- Львів: Каменяр, 2008.- 317с.:іл.

До книжки увійшли поетичні твори видатного українського поета-модерніста першої чверті ХХ століття (1909-1937) - із збірок "Три перстні" (1934), "Книга Лева" (1936), "Зелена Євангелія" (1938), "Ротації" (1938) та ін.


























Джерела інформації:






























































































Коментарі