Перейти до основного вмісту


ЯВОРІВСЬКА ЦРБ ІМ.Ю.ЛИПИ: «ВВАЖАЄМО СВОЇМ ОБОВ'ЯЗКОМ ПРИВЕРНУТИ УВАГУ ГРОМАДСЬКОСТІ ДО СВІТЛОЇ ПОСТАТІ КАРДИНАЛА ЙОСИФА СЛІПОГО»


"Великого бажайте" - повторював Патріарх Йосиф Сліпий, річницю відходу до Вічності сьогодні ми згадуємо.

7 вересня 1984 року в Римі відійшов у вічність Кардинал Йосиф Сліпий (17.02.1892 – 7.09.1984) – видатний український церковний і громадський діяч, Патріарх Української Греко-Католицької церкви, вчений і богослов.

Саме він відновив діяльність УКУ та побудував Собор святої Софії в м. Рим. Пройшовши через 18 років ув'язнення і каторг, він не зламався і намагався максимально розвинути Українську греко-католицьку церкву.

Людина непохитньої віри і могутньої сили духу, він з гідністю пройшов усі випробування та лишив по собі велику духовну та інтелектуальну спадщину, яка налічує 14 томів. Почесний член НТШ з 1964, член Тіберійської Академії в Римі — з 1965, почесний доктор УВУ — з 1969 та трьох американських і одного канадського університетів.

Після звільнення з ув'язнення 9 лютого 1963 внаслідок численних заходів впливових осіб, в тому числі особистого клопотання папи Івана XXIII, його першим питанням було: «А чи стала вільною Церква?»

До самої смерті Йосифу Сліпому москальскими окупантами був заборонений в'їзд до України.

27–29 серпня 1992 прах кардинала перепоховали, перенесли із Собору святої Софії в Римі до крипти собору св. Юра у Львові.

На гербі Йосифа Сліпого був напис Per aspera ad astra ("Крізь терни до зірок"). Незважаючи на всі проблеми та випробування на його шляху, він зміг досягнути зірок - патріарх Йосиф є одним із найбільш впливових та відомих українців свого часу.

Отож, нехай його приклад нас надихає запалювати наші зірки і йти досвоєї мети через всі перепони і терни!

В часі браку духовності і патріотизму, великої зневіри і розчарувань українців вважаємо своїм обов'язком привернути увагу громадськості та користувачів до світлої постаті кардинала Йосифа Сліпого.


Яворівська ЦРБ ім.Ю.Липи























































Джерело інформації:






















































Коментарі

  1. "Дорогі діти, вгору серця! Надійтеся на Господа! Покладіть на Бога ваше довір'я... Будьте вірні, будьте сильні, будьте відважні, витриваліі! Моліться Господеві, любіться і майте довір'я, що український народ, підтриманий своєю вірою і своїм проводом, не лише не вмре, а тріумфуватиме".

    ©️Патріарх Йосип Сліпий

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар