Перейти до основного вмісту


РЯТУВАЛЬНИКИ ЯВОРІВЩИНИ ЗВЕРТАЮТЬСЯ ДО МЕШКАНЦІВ - НЕ ПРОВОДИТИ СПАЛЮВАННЯ СТЕРНІ ТА ЗАЛИШКИ СОЛОМИ


Рятувальники ЯВОРІВЩИНИ звертаються до мешканців - не проводити спалювання стерні та залишки соломи.

Проблема пожеж в екосистемах через підпал рештків трави сьогодні стоїть надзвичайно гостро. 

Головною причиною їх виникнення є людська недбалість і недотримання елементарних правил протипожежної безпеки. Громадяни, незважаючи на заборони, щороку спалюють на полях та городах стерню або солому після збирання врожаю. І мало хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх земельних ділянках або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади. Адже для виникнення таких пожеж достатньо необережно кинутого маленького недопалку чи сірника.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання післяжнивних залишків призводить до цілої низки небезпек. При спалюванні стерні на полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу, до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

Яворівський РВ ГУ ДСНС України у Львівській області ще раз звертає увагу, що не можна випалювати стерню, суху траву та інші рослинні рештки. Крім того забороняється палити, кидати на відкритих територіях, на узбіччях автодоріг непогашені сірники та недопалки. Треба пам’ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї.

Окремо звертаються до керівників організацій, фермерів та власників приватних господарств з проханням припинити спалювати стерню і використовувати сучасні методи її прибирання. Дотримуйтесь вимог правил пожежної безпеки під час зберігання зібраного врожаю. Незначне займання може спричинити виникнення масштабної пожежі та, як наслідок, призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв. Дбайте про стан навколишнього середовища. Адже знищення стерні – це, водночас, знищення флори і фауни нашого Яворівського краю.

При виявленні пожежі негайно телефонуйте за номером «101».





























Джерело інформації:

































Коментарі