Перейти до основного вмісту


75-А РІЧНИЦЯ ЗАВЕРШЕННЯ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ


Вклонися, моя Україно,
Цим людям великим і скромним,
Що в назвах фронтів титанічних
Пронесли наймення твоє...
М. Бажан

2 вересня – день закінчення Другої світової війни. 75 років тому було покладено край найжахливішому та наймасштабнішому за всю історію людства збройному конфлікту — Другій світовій війні.

У ній брали участь 62 держави з 73 існуючих на той момент (80%(відсотків) населення Земної кулі). Бойові дії велися на території трьох континентів і у водах чотирьох океанів. Це єдиний конфлікт, в якому було застосовано ядерну зброю.

Офіційна і загальновизнана дата завершення Другої світової війни - 2-е вересня 1945-го року. У цей день рівно о 9-й годині і 2 хвилини (за токійським часом) був підписаний формальний акт про беззастережну капітуляцію останнього активного союзника фашистської Німеччини - Японії. Це сталося на борту американського лінкора ББ-63 «Міссурі».

Всі формальності були залагоджені і світ вийшов зі становища, в якому перебував протягом багатьох і довгих, болісних й неймовірно кровопролитних років. Жах Другої світової війни залишився позаду.

Наша земля була кривавою ареною запеклих бойових дій. Саме на українських теренах відбулася майже половина всіх стратегічних оборонних і наступальних операцій східноєвропейського театру бойових дій, саме в Україні було розгромлено більше половини нацистських військ.

У тій трагедії ми маємо свій особливо скорботний рахунок незліченних людських втрат. Ця війна, за різними оцінками, коштувала Україні від 8 до 10 мільйонів життів.

Визнанням вагомого внеску нашого народу у перемогу над нацизмом та його великої жертовності було надання Україні права стати країною — засновницею Організації Об’єднаних Націй.

Український народ заплатив за свою свободу високу ціну. Кожна українська родина має свою особисту історію тієї війни та повоєнної відбудови. Це історії про героїчні бої, життя в окупації, евакуацію, концтабори, нацистське рабство, терор, голод, сталінські репресії, що передаються з покоління у покоління і стали національною пам’яттю.




Левітас Ф. Друга світова війна: український вимір / Ф.Левітас. – Київ : Наш час, 2012. – 272 с.

Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939–1945 років.

Основну увагу приділено питанням, які зумовлюють широкий науковий і пізнавальний інтерес у сучасному українському суспільстві: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен.

Видання розраховано на викладачів і студентів ВНЗ, учителів і старшокласників, а також на всіх, хто цікавиться новітньою історією України.


Ніхто не забутий, ніщо не забуте / В.Д.Ольшанський, В.К.Бондар, М.А.Царьов. – Київ : Україна, 2011. – 856 с.

У збірнику спогадів ветерани розповідають про героїчні будні Великої Вітчизняної війни, стійкість і мужність радянських воїнів, народних месників, які ціною власного життя наблизили величний День Перемоги.


Патриляк І.К. Україна в роки Другої світової війни : спроба нового концептуального погляду / І.К.Патриляк, М.А.Боровик. – Ніжин : Видавець ПП Лисенко М.М., 2010. – 590 с.

У книзі розглянуто найбільш суперечливі сторінки історії України періоду Другої світової війни. Велику увагу приділено висвітленню “української проблеми” напередодні і на початку світової війни, долі українських земель у 1939–1940 рр., участі українців у фінській кампанії, бойовим діям і причинам поразки Червоної армії в битві за Україну в 1941 р., окупаційному режиму нацистів та їхніх союзників в Україні, українському визвольному рухові, діяльності радянського підпілля і партизанів, взаєминам більшовицької влади і українського суспільства в роки війни.

Призначена для широкого кола читачів, може бути корисною для студентів, викладачів, учителів та всіх, хто цікавиться історією України періоду Другої світової війни.


Україна в полум’ї війни 1941–1945 / П.П.Панченко [та ін.]. – Київ : Україна, 2005. – 560 с. : іл.

Спираючись на фактичний матеріал, маловідомі архівні документи, автори детально аналізують оборонні і наступальні операції, проведені на території України у роки Великої Вітчизняної війни, показують масовий героїзм бійців і командирів Червоної армії у боях за визволення рідного краю від німецько-фашистських загарбників.

На основі аналізу фактичного матеріалу, нових архівних джерел автори розглядують найважливіші операції Червоної армії на території України, що суттєво вплинули на подальший хід Другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво.
































Джерело інформації:






































Коментарі