Перейти до основного вмісту


1 ВЕРЕСНЯ 1990 РОКУ ВИЙШОВ ПЕРШИЙ НОМЕР ЧАСОПИСУ «ЯВОРІВЩИНА»


«1 вересня 1990 року вийшов перший номер часопису «Яворівщина». Нам - 30!» 

Про це повідомляє часопис «Яворівщина» на своїй публічній сторінці у Facebook.

«Хронограф незалежності, становлення і розвою яворового краю.

Нещодавно українці відсвяткували 29-ту річницю Незалежності своєї держави. А першому у період нової доби відродження нашого яворового краю демократичному часопису «Яворівщина» цими днями виповнилося 30. Тобто, ще задовго до проголошення Незалежності України колектив нашої газети включився у всенародний рух за визволення рідної землі від комуно-московського поневолення. Сьогодні, з висоти ювілею варто пройтися стежками пам’яті, аби зафіксувати цей історичний період співучасті журналістів у становленні омріяної багатьма поколіннями самостійної держави. 

Фактично, пробудження руху до свободи слова та утвердження національних пріоритетів почало активно проявлятися ще у другій половині 80-их років минулого століття. Тоді у середовищі редакції районної газети «Зоря», яка була органом Яворівського райкому компартії України та Яворівського райвиконкому, повіяло духом вільнодумства. Незважаючи на не сприйняття критичних матеріалів тодішньою диктаторською владою, на сторінках районки що раз більше піднімалися теми, пов’язані з національним відродженням. Особливо активізувалася національно-просвітницька робота із створенням у вересні 1988 року Яворівського суспільно-культурного Товариства ім. Осипа Маковея, яке очолив І. Ю. Дацко.

І час вимагав мати свій демократичний друкований орган, позаяк райком партії чинив спротив публікаціям, що суперечили усталеним ідеологічним догмам. Така можливість виникла після проведення перших демократичних виборів і обрання головою Яворівської районної ради народних депутатів Богдана Дудзяного. Рішучий і сміливий, новий очільник району одним з численних на сесії першого демократичного скликання, яка відбулася 8 серпня 1990 р., поставив питання про створення народної газети. Отож, згідно з Постановою Президії виконкому Яворівської районної ради народних депутатів першого демократичного скликання було створено часопис «Яворівщина». 

За 30 років своєї діяльності журналісти нашого часопису здійснили свою величну місію – інформаційну, національно-просвітницьку, духовну, виховну… Продовжуючи добрі наміри наших попередників – видавців демократичних часописів «Яворівський голос» (1911-1912 рр.), «Українське слово», що виходив на теренах Яворівського повіту у 1930-их роках, – «Яворівщина» стала справжнім хронографом незалежності. Заглибитися у цей історичний період, відтворити у пам’яті роки становлення і розвою яворового краю – західного форпосту України, можна гортаючи підшивки часопису, які зберігаються у бібліотеках і архівах району. Віримо, ті цеглинки, які журналісти районки вкладали у підмурівок нашої держави, допомогли зміцнитися фундаменту Незалежності.

Ретроспективну розповідь, присвячену 30-річчю діяльності редакції часопису «Яворівщина», читайте у черговому номері газети, який вийде 3 вересня.»































Джерело інформації:






































Коментарі