Перейти до основного вмісту


РАЙОННИЙ ПЕДІАТР ГУНЬКАЛО ТЕТЯНА ПРО МЕДОГЛЯДИ І ЗАХВОРЮВАННЯ НА COVID-19 СЕРЕД ДІТЕЙ


У Яворівському районі зареєстровано позитивних на COVID-19 інфекцію 28 дітей із яких 20 одужало та 8 продовжує хворіти. У порівнянні із дорослим населенням у дітей інфекція COVID - 19 протікає у легкому перебігу. Практично всі діти лікуються амбулаторно.

Враховуючи те, що із подальшим ослабленням карантинних заходів планується відкриття та поновлення роботи дитячих дошкільних навчальних закладів ( Садочків) у батьків дітей виникає низка запитань:

- Чи потрібно медогляди проходити до садочків чи до школи?

- Як потрібно проводити медогляд?

- Чи потрібно проходити усіх спеціалістів?

- Яку медичну довідку потрібно для зарахування дитини у садок?

- Чи потрібно спеціальні книжечки для медогляду?

Отже, найперше що до подальшого проходження медичного обстеження дитини, батьки повинні узгодити зі своїм сімейним лікарем чи педіатром дату і час візиту у заклад (записатися на електронну чергу на приймання до лікаря). Це робиться із метою мінімізувати скупчення пацієнтів у коридорах поліклініки, та недопущення перетинання різних потоків пацієнтів.

Згідно з листом роз’яснення МОЗ України - міністерству освіти і науки України № 111- 01/123 від 24.04.2018, а також офіційного листа роз’яснення НЗСУ від ТУГ07.20207 Хочу попередньо розділити медогляди дітей на три категорії:

Проведення медогляду дітям дошкільного віку для влаштування дитини у заклад Дошкільної освіти:

Довідка від вашого сімейного лікаря чи педіатра, де зазначено ПІП, дата народження , адреса проживання дитини, що дитина здорова та сам факт того що дитина може відвідувати садок. Якщо у дитини наявне захворювання лікар може виставляти або не виносити діагноз із згоди батьків, лише надати рекомендації медичного характеру, дана довідка для представлення для дошкільних закладів освіти. У разі якщо у дитини наявні медичні покази лікар і видає електронне скерування для додаткового обстеження та консультації на вторинному чи третинному рівні, усі інші записи медичного характеру повинні зберігатися у формі 112 Історія розвитку дитини, або в Електронній медичній картці.

Картка профілактичних щеплень форма 0-63.

Проведення медогляду школярам.

Потрібно звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра, який після оцінки стану здоров'я, фізичного розвитку та визначення індексу Руф'є та визначення групи для занять фізичної культури повинен видати довідку форми 086-1/0..

Якщо у дитини наявне захворювання лікар може виставляти або не виносити діагноз із згоди батьків, лише надати рекомендації медичного характеру, дана довідка для представлення для шкільних закладів освіти. У разі якщо у дитини наявні медичні покази лікар видає електронне скерування для додаткового обстеження та консультації на вторинному чи третинному рівні.

Карта проф щеплень форма 0- 63.

Проведення медогляду для абітурієнтів проводиться згідно із встановленої форми (Медична довідка Лікарсько - професійно консультативний висновок) форма 086/0, яка заповняється вашим сімейним лікарем чи педіатром : ПІП дата народження заклад куди планує поступати абітурієнт, адреса проживання, перенесені захворювання, а також де встановлено перелік ряду спеціалістів згідно 8 пункту даної форми ( хірург, офтальмолог, невролог, психіатр, рентгенолог, ендокринолог, уролог для хлопців та гінеколог для дівчат. Які повинен пройти завіривши мокрими печатками у кожного спеціаліста.






















Коментарі