Перейти до основного вмісту


КРАЄВИДИ РОЗТОЧЧЯ – ЗАЧАРОВУЮТЬ ТА КЛИЧУТЬ У МАНДРИ!


Пройти пагорбами Головного Європейського вододілу, помилуватись блакиттю численних озер, «послухати» диво-мелодію розточанського лісу.

Все це сплелося у природний віночок Розточчя в межах якого провадить свою діяльність Яворівський національний природний парк.

Однією із захоплюючих подорожей цією мальовничою територією є однойменна еколого-пізнавальна стежка “Головним Європейським вододілом”,(протяжність – 4,5 км), яка дасть змогу помандрувати по так званому “хребті” де започатковують свій рух численні річки регіону Розточчя та несуть свої води в басейн Чорного і Балтійського морів. Тут можна милуватись унікальним серед ландшафтів парку – Дубровицьким, де знаходяться найбільші на Розточчі висоти понад 370-400 метрів. 

В далині проглядаються поселення притаманні даному регіону за схемою: двір – дворище – урочище – присілок – село – громада, яка походить від давньоруської дворищевої системи сільських поселень.

Територію «між двох морів», згадував і німецький мандрівник Ульріх Вердум (1671 р.), який відзначив будинки, вікна яких замість шибок були затягнені риб’ячими міхурами. 

В улоговині видніється здалеку сільський став, заворожують і краєвиди навколо нього – круті схили, дебрі, де зростають унікальні для Розточчя деревні породи.

Вододіл Розточчя одночасно були відвічними шляхами сполучень – сталими магістралями, якими проходили торговельні шляхи. В XVII-XVIII ст. вододіл перетинав «королівський тракт» - важливий історичний шлях зі Львова до Варшави. 

На пагорбах вододільного хребта зростає величезна кількість судинних рослин, в тому числі і лікарських. 

Завдяки вододільному розташуванню Розточчя є важливою геологічною, кліматичною, флористичною та фауністичною межею в Європі. Положення Розточчя на стику трьох флористичних областей - Карпат, Полісся та Поділля зумовило надзвичайну різноманітність видового складу флори і фауни

Поміж усього природного різнобарв’я в кінці маршруту в урочищі Мочари знаходиться відпочинковий осередок «Оселя Розточчя», де на Розточанських пагорбах випасаються коники, нащадки диких коней тарпанів на яких можна проїхатись верхи, чи просто «поспілкуватись»… Також тут діє проект «В гостях у пасічника», де Вам запропонують «сон на бджолах» та бджоло продукти…. 

Ще багато чого цікавого та таємничого залишаємо для подальших розповідей. Цей унікальний куточок Львівщини не залишає відвідувачів без гарних вражень, спогадів, мрій та сподівань повернутись сюди ще не раз…
































Джерело інформації:































Коментарі