Перейти до основного вмісту



7 ЧЕРВНЯ - ЗІСЛАННЯ СВЯТОГО ДУХА. П’ЯТДЕСЯТНИЦЯ


Світлий празник Пасхи завершується не менше світлим і великим празником Святої П'ятдесятниці. По Христовому Різдві і Воскресінні цей празник належить до найбільших празників нашого церковного року. Зшестя св. Духа це — наче вінець і печать на ділі спасіння людського роду, що його доконав Божий Син. В дні св. П'ятдесятниці сам св. Дух помазує апостолів на проповідників Христового Благовістя. В дні Зшестя св. Духа родиться і починає діяти Христова Церква. Св. Дух її провадить, просвічує, освячує і зберігає на дорозі правди. 

"Звершивши діло, — каже 2-ий Ватиканський Собор — що його Отець доручив Синові звершити на землі, в дні П'ятдесятниці післаний був св. Дух, щоб постійно освячував Церкву й так, щоб віруючі через Христа в одному Дусі мали доступ до Отця . .. Дух перебуває в Церкві і в серцях вірних, немов у храмі, в них молиться та дає свідчення усиновлення дітей... Силою Євангелії омолоджує Церкву та постійно її оновлює і провадить до повної з луки з Обручником" (Про Церкву, §4).



Світ навколо зеленіє,
І душа тому радіє,
Бо прийшли Зелені свята,
І в віночках вже дівчата,
Весело пісень співають,
На сопілках хлопці грають:
Із Зеленими святами
Щиро нас усіх вітають!













Джерело інформації:
Катрій Ю.Я. Пізнай свій обряд! Літургійний рік Української католицької церкви. - Ню-Йорк, Рим: ОО. Василіян, 1982. - 493 с.













Коментарі