Перейти до основного вмісту



ШОСТІ РОКОВИНИ ЗБИТТЯ ІЛ-76 НАД ЛУГАНСЬКОМ


Пам'ятаємо!

...“Крилата піхота” летіла на допомогу своїм побратимам, які тримали оборону Міжнародного аеропорту “Луганськ”. Шість років минуло від страшної трагедії, однак гіркий біль і досі продовжує пекти наші серця. Україна, на жаль, і сьогодні втрачає найгідніших своїх синів, що мужньо відстоюють її територіальну цілісність, суверенітет і незалежність. Тож схилимо голови в пам’ять про воїнів, які загинули за волю України! Ми не забули і не забудемо нікого! Ви – назавжди в наших серцях!”...

14 червня 2014 року екіпаж військово-транспортного літака Іл-76МД (бортовий номер 76777) Повітряних Сил ЗС України, під керівництвом командира літака підполковника Олександра Бєлого, виконував бойовий політ в Луганський аеропорт. На борту літака перебували 9 членів екіпажу та 40 військовослужбовців дніпропетровської 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, які летіли на ротацію. На борту також були військова техніка, спорядження та продовольство.

Близько 01:00, під час заходу на посадку на аеродром міста Луганськ, на висоті 700 метрів, борт 76777 був підбитий російськими терористами з переносного зенітно-ракетного комплексу «Ігла». В результаті терористичного акту літак вибухнув у повітрі і врізався у землю поблизу території аеропорту. 49 військовослужбовців, — весь екіпаж літака та особовий склад десанту, — загинули.

У той день до Луганського аеропорту вилетіли три літаки Іл-76МД. Перший літак (бортовий номер 76683) під командуванням полковника Дмитра Мимрикова сів о 0:40. За 10 хвилин збили другий літак (бортовий номер 76777). Третій отримав наказ повертатися.

Серед загиблих 9 членів екіпажу із Запорізької області, два десантники з Донецька, по одному з Херсона, Одеси, Харкова, Луганська, Кіровограда, Львова. Решту 32 людей з Дніпропетровської області — 10 з Дніпропетровська, 6 з Кривого Рогу, 2 з Павлограда, 2 з Дніпродзержинська, 2 з Нікополя. Решту хлопців — з сільських районів Дніпропетровщини.

Загибель усіх 49 військових, які перебували на борту збитого літака, стала найбільшою втратою з початку антитерористичної операції і найбільшою на той час одночасною втратою Збройних сил України за увесь період Незалежності.

МИ ПАМ'ЯТАЄМО! ГЕРОЯМ СЛАВА!




За законами математики –
Мінус доля на мінус час…
Небо ридма ридає, солдатики,
Небо ридма ридає по вас.

Хтось звіряв на мапі маршрути,
Хтось дививсь на зорі з печер…
Нерозкритими парашутами
Називатимуть вас тепер.

По розмоклій траві розкидано,
Збиті сонця, немов бурштин.
Нині небо ридає ридма,
Диким полем гірчить полин.

Батьківщина або територія…
Кожен сам обирає шлях.
Запікається кров’ю історія,
Мов у дерево входить цвях.

Ваші хрестики, ваші прихистки,
Ваша правда, ваш сум і щем…
Так лягло – згідно правил балістики,
Так розквітло німим вогнем.

І нічого крізь сльози не видно
І біліє надтріснута вісь…
Нині небо ридає ридма,
Зі свічок осипається віск.

Вже за все перед Богом прощені
Линуть ангели-дембеля…
Засинайте спокійно, хлопчики,
Це навічно ваша земля.

© Дмитро Лазуткін



















Джерело інформації:













Коментарі

  1. Вічна Слава і Пам'ять Героям! Серце щемить, коли усвідомлюєш скільки загинуло кращих синів за волю Украіни. Цей вірш гідна ПАМ'ЯТЬ про Них...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую Вам за коментар! Так, ми повинні про це пам'ятати, це дуже важливо...

      Видалити

Дописати коментар