Перейти до основного вмісту


ВИДАННЯ, ЯКІ ВИСВІТЛЮЮТЬ ІСТОРІЮ УКРАЇНСЬКОЇ КОНСТИТУЦІЇ ТА КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ В УКРАЇНІ


28 червня Україна святкуватиме одне з найголовніших державних свят - День Конституції України.

Є дати, які укріплюють націю, виражають дух народу, символізують його славне минуле, сьогодення і майбутнє.

Конституція – це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов’язки громадян. Саме цей Закон захищає найцінніше: людину, її життя, здоров’я, недоторканність та безпеку, її честь та гідність. Нехай демократичні засади, що закріплені цим надзвичайно важливим документом – Конституцією України, стануть реаліями сьогодення, а дух законності прийде до серця кожного громадянина нашої держави.

Пропонуємо до Ваших послуг низку книжкових та періодичних видань, які висвітлюють історію української Конституції та конституційного процесу в Україні з найдавніших часів до сьогодення. Найкорисніші метеріали для підвищення правової грамотності серед наших користувачів. Усі книги можна замовити у Яворівська ЦРБ ім.Ю.Липи

Хочеться побажати нашій рідній Україні та Всім нам миру, добра, злагоди, щасливого і спокійного вже найближчого майбутнього!

Нехай на жовтих полях дозріває врожай радості, а блакитне небо ніколи не заховають ні дим, ні хмари гніву. Нехай у країні буде порядок, а на душі – спокій і радість. З Днем Конституції!






Я – українець. Є у мене право
На рідну мову та свою державу,
На гордий прапор золотисто-синій,
На щастя жити у такій країні.
Я – українець. Право знати маю
Про тих, кого героями вважаю,
Що людство рятували від руїни, –
Синів і дочок, гідних України.
Я – українець. Хочу право мати
Завжди усе, що думаю, казати,
На незалежну та міцну державу,
На все, що гарантовано по праву.
Я – українець. І моє це право
Любити землю горду й величаву,
Та дух свободи набирати в груди.
Я – українець. Був ним, є, і буду!



Конституція України 1996 року стала першою у світі загальновизнаною Конституцією незалежної української держави. Процес її створення був непростий і зайняв 6 років. Хоча в результаті прийнята вона була за добу, на історичному засіданні Верховної Ради в ніч на 28 червня 1996 року. Основний закон країни забезпечує нам всім рівні права та свободи, проголошує життя, здоров’я та безпеку людини, її честь та гідність найвищою соціальною цінністю, гарантує дотримання демократичних стандартів та закріплює незалежність нашої держави. Поважаймо цінності, закладені в Конституцію - вона є однією з основ незалежності України. 



Теліпко, Владислав Едуардович. Конституційне та конституційно-процесуальне право України: навч. посіб. / В. Е. Теліпко. – Київ: Центр учбової літератури, 2009. – 567 c. : табл.

Це видання є першим повноцінним, цілісним і систематизованим збірником навчально-методичного матеріалу з курсу «Конституційне та конституційно-процесуальне право України». На основі узагальнення та систематизації теорії та практики сучасного конституційного процесу і базових законодавчих положень у навчальному посібнику розкриваються актуальні питання функціонування системи права та дії механізму правового регулювання в межах конституційного та конституційно-процесуального права України. Навчальний посібник підготовлений на основі навчальної програми курсу відповідно до чинного законодавства України. Навчальний посібник розрахований на студентів юридичних вищих навчальних закладів, які вивчають конституційне та конституційно-процесуальне право України, викладачів, пошукачів і науковців, фахових юристів, які практикують у сфері конституційних правовідносин, а також усіх, хто цікавиться питаннями теорії і практики новітнього конституційного процесу та державно-правового будівництва в Україні.


Стрижак, А. А. Конституція України в актах Конституційного Суду України [Текст]: аналіт. огляд. та комент. / А. Стрижак. – К.: Ін Юре, 2010. – 631 с.

Видання містить результати аналітичного дослідження практики конституційного судочинства (рішення, висновки та процесуальні ухвали за 1997 – 2009 роки) щодо реалізації Конституційним Судом України його головного завдання – гарантування верховенства Конституції як Основного Закону держави. Мета праці – популяризація діяльності єдиного у галузі конституційного права, що сприятиме формуванню правосвідомості громадян та розвитку юридичної освіти. Розраховане на працівників органів законодавчої, виконавчої та судової влади, органів місцевого самоврядування, науковців та студентів юридичних факультетів вищих навчальних закладів.


Чухліб Т. Пилип Орлик / Тарас Чухліб. – Київ, 2008. – (“Великі українці”).

У книзі в науково-популярному форматі розповідається про одного з найвидатніших українських гетьманів, палких поборників незалежної України, одного з авторів першої української Конституції 5 квітня 1710 р. Пилипа Орлика. Простежено його походження, життєвий шлях, політичні погляди, діяльність на посаді гетьмана. Висвітлюються його особисті чесноти, поетичний талант, подвижницька, подиву гідна діяльність в еміграції, спрямована на визволення України з-під московського ярма.

Для Всіх, хто цікавиться минулим України.


Україна – єдина країна – Київ: ТОВ «Видавництво Глорія», 2016. – 208 с.: іл..

Ця книга розповість вам про країну з багатою історією і культурою, з чарівною природою та найкрасивішими місцями, про велику країну -Україну. Книга побудована в дуже зручній формі: вона складається з трьох частин, кожна з яких - окрема тема.

Один з розділів розповість вам про традиційні українські свята та обряди, а також про головні обереги українського народу, які забезпечували здоров'я, добробут і спокій у родині.

Інша частина книги містить розповіді про природні дива України, неповторні замки і палаци, які вражають не тільки красою, а й своєю незабутньою історією. Також ви дізнаєтесь про найвідоміші церкви та монастирі України, які зачарують вас своєю неповторністю, та забажаєте побачити їх на власні очі.

З останнього розділу книги ви дізнаєтеся про визначних особистостей, які зіграли в історії України видатну роль, а також про славетних письменників, поетів, художників, спортсменів та інших осіб, які прославили Україну.

За допомогою цієї книги ми допоможемо Вам дізнатися про Україну багато нових та цікавих фактів і полюбити її всією душею.































Джерело інформації:














Коментарі