Перейти до основного вмісту


НА ЯВОРІВЩИНІ ВІДБУЛАСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОЩА ДО СТРАДЧУ ОНЛАЙН


Всеукраїнська проща до села Страдч, що на Яворівщині, відбулась 26 червня.

Всеукраїнську прощу очолив Архиєпископ і Митрополит Львівський Кир Ігор, яка відбулася у храмі Успення Пресвятої Богородиці, співслужили Преосвященний владика Михаїл, єпарх Сокальсько-Жовківський, Преосвященний владика Миколай, єпарх Мельбурнський, Преосвященний владика Петро, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії та Преосвященний владика Володимир, єпископ-помічник Львівської Архиєпархії та запрошене духовенство. Участь взяли прочани із різних куточків України, серед яких представники влади різних рівнів, діти, пенсіонери, зібрались у відпустовому місті, аби помолитись за мир в Україні.

Проща присвячена дню мученицької смерті блаженних священномученика Миколая Конрада та мученика Володимира Прийми, Дню мирянина та всесвітньому року Біблії.

«Ми сьогодні бачимо Ісуса Христа, присутнього між нами. Зараз, у тій хвилині, у тій Божественній Літургії. Єдине, що може дати людині свободу, звільнити її від усього того, що поневолює – це її Господь і Спаситель. Хто не приймає Божого Духа, стає слабким. Адже справжня сила – в Божому Дусі, в Божій Правді», – наголосив Високопреосвященніший владика Ігор Возьняк.

Це стало чудовою нагодою для всіх вірних греко-католицької церкви, які об’єдналися в молитві у важкий для України час, та згадали блаженних мучеників: о. Миколу Конрада та дяка Володимира Прийму.

Відпустове місце відвідали і смиренні прочан, які побожно вислухали богослужіння, навіть по завершенню люди не розходились: біля храму на колінах просили в Бога ласки для своїх потреб і миру в країні. Також традиційно прочани могли скласти присягу відречення від алкоголю. Люди жертвували, аби Бог зіслав ласки на них і всю державу.

За умов карантину прощу онлайн транслювало Живе Телебачення.

Довідково:

Страдч – це відпустовий Марійський паломницький центр, святиня УГКЦ. Віддавна славиться своїм підземним монастирем та Хресною Дорогою, яку Папа Пій ХІ наділив Єрусалимськими відпустами. На вершині 350-метрової гори – храм Успення Богородиці, поблизу якого і поховано мученика за віру, священика Миколу Конрада.

Блаженний Микола Конрад – професор, католицький богослов, філософ, суспільний ідеолог – вважається духовним опікуном студентської молоді, а дяк Володимир Прийма – єдиний мирянин, який проголошений блаженним, – є опікуном мирян.

Хресну дорогу на Страдецькій горі запроваджено 1936-о року. У радянські часи її було знищено, а відновлено вже у 1990-ті роки. Нині громада поставила нові скульптурні зображення станцій хресної дороги. Вважається, що тут відпускаються гріхи роду.

2017 рік в УГКЦ присвячений пам’яті Патріарха Йосифа (Сліпого) з нагоди 125-ліття з дня його народження. Постать Патріарха Йосифа, наступника Праведного Митрополита Андрея, Глави підпільної Церкви, стає особливо актуальною у теперішні неспокійні часи як взірець жертовного і мужнього служіння. Сподвижник Христової Церкви, невтомний борець за її свободу, він пережив довгі роки поневірянь та заслання, а по звільненні до останнього дня дбав про звільнення української Церкви та її благо. Моління прощі у особливий спосіб спогадуватиме пам’ять Патріарха.




Коментарі