Перейти до основного вмісту


ЗАКЛАДИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЯВОРІВСЬКОГО РАЙОНУ ПІДТРИМАЛА РАЙОННА РАДА


У ході пленарного засідання ХХХІІІ сесії Яворівської районної ради, депутати затвердили Програму підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Яворівського району на 2020 рік.

«Аби надати максимальну допомогу хворим та забезпечити їх якісним та комфортним лікуванням затверджено Програму, адже головне багатство країни – це її люди і треба берегти здоров'я громадян», – говорить голова Яворівської районної ради Володимир Сичак.

Програма передбачає такі заходи:
  • забезпечення інсуліном – в межах кошторисних призначень;
  • забезпечення медикаментами пільгової категорії населення – 1 млн.грн.;
  • профілактика та лікування тромбоемболічних ускладнень серцево-судинних захворювань – 125 тис.грн.;
  • забезпечення медичної реабілітації дорослих та дітей з ураженням опорно-рухового апарату та нервової системи – в межах кошторисних призначень;
  • забезпечення розвитку та підтримки КНП охорони здоров’я району – 47 тис.грн.

Відтак, для забезпечення повноцінного функціонування комунальних некомерційних підприємств (КНП) району, поліпшення якості та доступності надання всіх рівнів медичної допомоги, збереження кадрового потенціалу медичних працівників, здійснення модернізації матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я району - є потреба затвердженні Програми.

Зазначимо, існуюча система охорони здоров'я перебуває в стані реформування. 01.04.2020р. відповідно до ЗУ «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» змінилася концепція фінансування медичних закладів вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги. 4 комунальні некомерційні підприємства Яворівського району підписали договори з НСЗУ із надання максимальної кількості медичних послуг населенню та з 01.04.2020 вступили в нові умови фінансування. У зв’язку з цим постали нові проблеми перед медичною галуззю району, а саме: 
  • в пакет медичних гарантій НСЗУ не включено фінансування стоматологічної допомоги (крім ургентної і допомоги дітям), медичної статистики, фізіотерапії, зубопротезування, медикаментозного забезпечення в т.ч. пільгової категорії населення, учасників АТО;
  • на деякі послуги НСЗУ затвердила необгрунтовано низькі тарифи (психіатрична, фтизіатрична, наркологічна допомога).

Таким чином, заклади охорони здоров'я комунальної власності району зобов’язані здійснювати цілу низку витрат, фінансування яких не передбачене ні НСЗУ, ні МОЗ України.

Для якісного надання населенню медичної допомоги, виявлення захворювання на ранніх стадіях, першочергово потребують лікарні матеріально-технічного забезпечення відповідно до Табеля оснащення.

Аналіз забезпечення району медикаментами, особливо пільгової категорії населення, вказує на те, що необхідні додаткові джерела фінансування для покриття потреби, особливо хворих з важкими, орфанними, онкологічними захворюваннями.














Джерело інформації:












Коментарі