Перейти до основного вмісту


ЯВОРІВСЬКА РАЙОННА РАДА ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО ВИЩИХ ОРГАНІВ ВЛАДИ З МЕТОЮ ВРЕГУЛЮВАННЯ СИТУАЦІЇ, ЯКА ВИНИКЛА БІЛЯ СВЯТОЇ СТРАДЕЦЬКОЇ ГОРИ 


Депутати Яворівської районної ради занепокоєні ситуацією, яка виникла біля Святої Страдецької Гори та звертаються до вищих органів влади з метою її врегулювання.

29 травня, під час пленарного засідання ХХХІІІ сесії Яворівської районної ради, районні обранці із проханням вжиття дій щодо проведення перевірки законності будівництва об'їзної дороги до кар'єру Великопільського родовища будівельних пісків поблизу Страдецької Гори звернулися до Президента України, Генерального прокурора України, народного депутата України П.Бакунця та Львівської обласної державної адміністрації.

Спільними зусиллями маємо зберегти Страдецьку Гору, яка є одною з найдавніших українських християнських святинь, місця, яке відвідують люди аби відновити свої духовні і тілесні сили.

Текст зверенння:

«До Яворівської районної ради надходять численні повідомлення громадян та звернення релігійних громад щодо робіт по будівництву об'їзної дороги для обслуговування кар'єру Великопільського родовища будівельних пісків, які проводить ТзОВ «Керамбуд». Дана дорога прокладається через ліс, яким опікується Великопільське лісництво Страдчівського навчально-виробничого лісокомбінату Державного вищого навчального закладу «Національний лісотехнічний університет України» і пролягатиме у безпосередній близькості до Святої Страдецької Гори, де проходить Хресна дорога і знаходяться численні релігійні пам'ятки та святині. Саме тут 26 червня відбувається щорічна Всеукраїнська проща, яка проходить за участю перших осіб держави та Української Греко-Католицької Церкви.

Крім того, Страдецька Гора є унікальною пам'яткою історії та природи, місцем, куди прибувають на відпочинок та екскурсії численні групи дітей та молоді, які знайомляться з природою, історією та культурою рідного краю.

Будівництво ж об'їзної дороги до кар'єру Великопільського родовища будівельних пісків неминуче створить численні незручності для прочан та туристів, наражатиме їх здоров'я і життя на небезпеку під час здійснення паломництва, проходження Хресної дороги через рух великовагового транспорту по новозбудованій дорозі. Також буде нанесена непоправна шкода природі українського Розточчя й міжнародному іміджу України, адже ділянка, на якій ведуться роботи входить до складу транскордонного українсько-польського біосферного резерват «Розточчя» і повинна всіляко охоронятися, а не знищуватися і руйнуватися.

Слід відзначити, що громадськість та релігійні організації району вказують на численні кричущі порушення, з якими проводиться це скандальне будівництво відсутність відповідних дозволів (Львівської облдержадміністрації та інших державних органів та служб на здійснення такого будівництва, відсутність проектно кошторисної документації, а також низки експертиз на його проведення у природоохоронній зоні і т.п.

Враховуючи вищенаведене, з метою уникнення соціальної напруги серед мешканців району, недопущення незаконного будівництва об'єктів інфраструктури поблизу Страдчанської Гори, забезпечення належних умов прочанам для здійснення паломництва до святих місць та збереження об'єктів навколишнього природного середовища українського Розточчя, просимо Вас провести перевірку законності будівництва об'їзної дороги до кар'єру Великопільського родовища будівельних пісків, а у разі виявлення порушень, вжити заходів щодо припинення даної будівництва та притягнення винних до юридичної відповідальності».


















Джерело інформації:










Коментарі