Перейти до основного вмісту



«У МУЗИЦІ - МОЛИТВА, У МОЛИТВІ - МУЗИКА» - НАРОДНИЙ ДІМ С. ЗАВАДІВ ОТРИМАВ МУЛЬТИМЕДІЙНЕ ОБЛАДНАННЯ


Сьогодні, 6 травня 2020 року, в рамках вшанування пам’яті отця Михайла Вербицького перший заступник голови районної державної адміністрації Віталій Денега, голова районної ради Володимир Сичак та начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту райдержадміністрації Наталія Лялюк вручили для народного дому с. Завадів мультимедійне обладнання, яке придбане у ході підготовки до V фестивалю музичної спадщини отця Михайла Вербицького «У музиці – молитва, у молитві - музика» з нагоди 205-річчя від дня народження Михайла Вербицького та з нагоди вшанування 150-річчя від дня смерті о. М. Вербицького та подякували працівникам за гідне вшанування пам'ять українського творця та за збереження культурних традицій.

Обладнання придбано за кошти виділені з районного бюджету.

Також керівництво району привітали завідувача НД с. Завадів Надію Ребець з днем народження. Володимир Сичак побажав пані Надії побажав удачі та успіхів у здійсненні задумів, невичерпної енергії та натхнення в повсякденній праці.

Варто зазначити, цього року заплановано фестиваль духовного співу «У музиці – молитва, у молитві - музика» (НД с. Завадів 7 грудня 2020р.)

Зазначимо, до с. Завадів Михайло Вербицький прибув у 1850 році після закінчення Перемишльської семінарії та висвячення на священика. Це була його перша парафія. Молодий парох залишив за собою глибокий слід у селі: підготував основу для приходської школи, згуртував селян, маючи написану ним музику Літургії та хориста-професіонала Івана Музикевича, організував прекрасний хор церковного піснеспіву. Традиція передавалася через покоління і сьогодні завадівський церковний хор продовжує виконувати твори на музику отця Вербицького.

У перший період служіння Вербицький написав 12 причасників для хору. На жаль, ці твори не збереглися.

У 2012 році в церкві, де правив отець Вербицький, віднайшли реєстрову книгу, в якій є записи зроблені у 1852 році рукою отця Вербицького. Було також знайдено Євангеліє цього періоду, старі фелони, свічники, ікони й інші сакральні речі. Їх збереженню сприяло те, що це була єдина церква в районі, яку не закривали в часи тоталітарного режиму.

Старовинне Євангеліє, яке не раз тримав у руках Михайло Вербицький, і досі лежить на чільному місці у храмі.
















Джерела інформації:

















Коментарі

  1. Щиро вдячна за привітання, за подарунок: приємна несподіванка....Популяризація постаті Михайла Вербицького - настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці у Завадові - це як обов'язок кожного завадівчанина , бо ми звикли називати отцця Вербицького нашим земляком...

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар