Перейти до основного вмісту


25 ТРАВНЯ – ПРОФЕСІЙНЕ СВЯТО ФІЛОЛОГІВ


25 травня в Україні святкують День філолога - свято вчителів та викладачів у сфері мови та літератури, бібліотекарів, лінгвістів, літературознавців, перекладачів-філологів і всіх, хто має філологічну освіту.

Наука філологія (від грец. φίλος - любов і грец. λόγος - слово, учення) - сукупність (єдність) гуманітарних наук: мовознавства, літературознавства, фольклористики, текстології, джерелознавства, риторики, палеографії тощо, які вивчають духовну культуру певного народу чи цивілізації через мовний і стилістичний аналіз літературних та інших пам'яток. Головним предметом її досліджень є текст, а метою - його коментар та інтерпретація. Тому це свято не тільки тих, для кого ця наука є професією і діяльністю, але й для всіх, хто любить промовлене і написане Слово, розуміє його важливість і цінність; усіх, хто вивчає мову і навчає мові інших.

Справжній філолог завжди має під рукою стос словників для перевірки написання слів.
➧ Справжній філолог знає безліч афоризмів і майстерно їх використовує у мовленні.
➧ Справжній філолог завжди звертає увагу на помилки.
➧ Справжній філолог плекає рідну мову.
➧ Справжній філолог спонукає інших поважати й любити рідну мову.

«Спочатку було Слово, Слово було у Бога, і Словом був Бог», Отже, Людина житиме, допоки в неї буде Слово! Цінуймо нашу мову, оберігаймо наше Слово, бо воно від Бога!

Не забудьте привітати рідних, друзів, знайомих і колег із цим важливим святом.













Коментарі