Перейти до основного вмісту


ДЕНЬ ВИШИВАНКИ - СВЯТО НАЦІОНАЛЬНОЇ ЄДНОСТІ



День вишиванки – всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Разом з тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже у стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.


Красива вишита сорочка з давніх-давен є ідентифікатором будь-якого українця, це наше ДНК нації. Її одягали як на свято, так і кожен з нею вперше знайомились зі світом, і з нею ж прощалися. Вишиванка була і є ознакою вільного українського народу та великою частиною його культури та свідомості. Але не завжди все було так гладко, коли ти можеш вільно носити вишиванку на вулиці. Був в нашій історії і період коли вишиванку ховали від злих очей, коли публічне носіння вишиванки було злочином та причиною гонінь з боку влади. Проте після здобуття Україною незалежності, коли народу та країні був потрібен символ, який об’єднав нас усіх, вишиванка постала як фенікс та отримала друге народження. Мати вишиванку в своєму гардеробі знову стало престижно та модно.


Сорочка із вишивкою стала складовою чоловіків та жінок із різних верств населення та навіть отримала своє власне свято, яке святкують в третій четвер травня.

Це свято започаткували студенти. Вшановувати вишиту сорочку запропонувала студентка Чернівецького університету Федьковича у 2006 році, яку надихнув викладач того ж самого університету, який часто приходив на пари у вишитій сорочці. Активна дівчина запропонувала своїм одногрупникам та іншим студентам вишу обрати день та усім разом прийти у вишиванках.

На перших порах однодумців флешмобу було близько десятка, але з кожним роком їх ставало все більше. Зараз це свято не тільки має всеукраїнський масштаб, в ньому активно беруть участь українці закордоном та просто прихильники нашого національного одягу, які з радістю хваляться фото та відео контентом у соціальних мережах.


 Вигаптуй на небо райдугу-доріжку, 
Простели до сонця вишивку-маніжку, 
Щоб по тій доріжці з лебедями-снами 
Плавати по щастя білими човнами.
(Василь Симоненко)


















Коментарі