Перейти до основного вмісту



СЬОГОДНІ МИНАЄ 73 РОКИ ВІД ДНЯ СМЕРТІ ВІЙСЬКОВОГО І ПОЛІТИЧНОГО ДІЯЧА УПА – ЯРОСЛАВА ГАМЕЛИ «БРИЛЬ»


Ярослав Гамела - учасник національно-визвольних змагань. Боровся з фашистськими та більшовицькими загарбниками нашого краю у складі УПА. Псевдо «Бриль». Командував сотнею «Переяслави І». Народився 5 листопада 1917 року в Яворові. Навчався в Яворівській гімназії, брав активну участь в діяльності молодіжно – патріотичного товариства «Луг». Опісля закінчив Державну школу деревного промислу в Яворові і працював у кооперативі виробів деревного промислу. У 1942 році одружився з Марією Волощак.

З початком Другої світової війни приєднався до лав Української Повстанської Армії. Після вишколу очолював яворівську чоту в курені «Переяслави» (впродовж 1944 року), згодом командував сотнею «Переяслави I» (від лютого 1945 року). Протягом 1945-46 років був одним з найактивніших командирів УПА на Яворівщині.

Відзначився 13 червня 1945 року під час облави на ліс біля с. Наконечне, вивів відділ з ворожого оточення, втрати нападників склали 50 вбитих, втрати повстанців – четверо вбитих і троє поранених. Сотня на чолі з “Брилем” також замінувала і підірвала мости довкола Яворова в ніч з 22 на 23 грудня 1945 року, вже за декілька днів 26 грудня 1945 року сотня «Переяслави I» ліквідувала дільницю так званого «істрєбітєльного батальйону» в селі Завадів.

31 грудня 1945 підрозділ Ярослава Гамели підірвав поїзд з радянськими прикордонниками поблизу с. Ясениця Кам’янка-Бузького району, внаслідок цієї акції загинуло 40 радянських військовослужбовців.

Загинув в бою 28 травня 1947 року на території сучасного Ярославського повіту (Республіка Польща).

Згідно з Наказом військового штабу воєнної округи 2 «Буг» ч. 21 від 5.09.1946 р. хорунжий УПА Ярослав Гамела – «Бриль» нагороджений Бронзовим хрестом бойової заслуги УПА.

21 вересня 1997 року на будинку в Яворові на вулиці Львівській, де мешкав Ярослав Гамела, урочисто відкрито пам’ятну таблицю легендарному повстанцю.

5.11.2017 р. від імені Координаційної ради з вшанування пам’яті нагороджених Лицарів ОУН і УПА у м. Яворів Львівської обл. Бронзовий хрест бойової заслуги УПА (№ 022) переданий Юрію Гамелі, племіннику Ярослава Гамели – «Бриля».


Спогади: в неділю, 5 листопада 2017 року, в Яворові, відбулось вшанування 100-річчя від Дня народження Ярослава Гамели (Бриля) – хорунжого УПА, уродженця міста Яворова, а також передали нагороди родичам лицарів ОУН та УПА.















Джерела інформації:
















Коментарі