Перейти до основного вмісту


МАНДРУЄМО ЯВОРІВЩИНОЮ - ЧАСТИНА 6


#Мандруємо_Яворівщиною
#Яворівщина_сакральна
#Ліс
#Кирничка
#Церква_святих_мучеників_Макавеїв

Туристичними шляхами Яворівщини: церква Святих Мучеників Макавеїв – перлина яворівської землі!

Кожен яворівчанин безпомилково покаже кар’єр із видобутку сірки, бо знаходиться він по ліву сторону від автомагістралі Яворів – Львів, між селами Чолгині і Терновиця. З дороги добре помітно три штучних гори, за якими розташоване Яворівське озеро. Старожили пам’ятають, що до 60-х років на цій території вирувало життя сіл Вільшаниця і Ліс. Та коли геологи відкрили тут поклади сірки, навколишні землі докорінно змінилися. Люди із Вільшанці і Лісу були переселені, згодом село Вільшаниця буде затоплене водами Яворівського озера.

І тільки Богу було під силу зберегти від спустошення найцінніший оазис серед розритих земель колишнього кар’єру, відвалів і штучних водойм – церкву Святих Мучеників Макавеїв у селі Ліс. За переказами у середньовіччі з XII по XVI століття на місці церкви існував чоловічий монастир, який був зруйнований в часи татарського нашестя.

Побудована в 1756 році, скромна дерев’яна церква вражає простотою композиції. Колишні майстри без техніки і спеціальної освіти, зуміли створити такий чудовий храм. Упродовж 250 років служить святиня людям.

В кінці XIX століття у Лісі, поблизу церкви, над пульсуючим джерелом кришталевої води відбулося з’явлення Матері Божої. На цьому місці віряни збудували капличку, всередині якої джерело облаштували невисокою цямбриною, надавши йому вигляду маленької кринички. Тому в народі це місце отримало ще одну назву – Кирничка. З навколишніх сіл до неї приходили люди на святкові Богослужіння, а також щоб набрати цілющої води. Джерельна вода била ключем навіть тоді, коли гірничі роботи спричинились до пониження рівня підземних потоків і зникнення води в колодязях навколишніх сіл.

Скромною окрасою святині можна назвати також капличку Успіння Матері Божої, що примостилась у крайньому північно – східному куточку церковного подвір’я. На центральній стіні каплички знаходиться рідкісний образ Успіння Богоматері, що був намальований масляними фарбами на металі в 1904 році. Під іконою підписані імена фундаторів, які спричинились до малювання ікони. Місцеві житилі вважають ікону чудотворною, хоча вона і не занесена до офіційного реєстру чудотворних.

У радянські часи церква була офіційно закрита, проте з 1960-х по 1990 рік в церкві підпільно відправляли літургію священники, які не прийняли московського православ’я. У 1989 році поруч із церквою закладена Хресна Дорога. Поруч із церквою височіють могутні дуби і липи, яким по 450 років.

У 1990-х церква Святих Мучеників Макавеїв виходить із підпілля. На сьогодні – це діюча святиня, в якій відбуваються недільні Богослужіння. Щороку, 14 серпня в день Престольного Празника Святих Мучеників Макавеїв в село Ліс відбувається проща.

Цікаво, що церква Святих Мучеників Макавеїв безверха, дводільна хатнього типу - єдина у своєму роді на Львівщині!

Село Ліс особливе, місце тут якесь незвичайне. Тихе, відірване від світу... Його доповнює симпатична і нетипова для нашого краю церковця зеленого кольору...Вона, наче оазис серед земель кар’єру і повинна стати своєрідним діамантом на берегах Яворівського озера. Наше завдання – не забувати її.












Джерело інформації










Коментарі