Перейти до основного вмісту



4 ТРАВНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ДЕНЬ СВ. ФЛОРІАНА – ЗАХИСНИКА ВІД ВОГНЮ І ПОЖЕЖІ, ПОКРОВИТЕЛЯ ПОЖЕЖНИКІВ


4 травня відзначається день св. Флоріана – захисника від вогню і пожежі, покровителя пожежників. Саме він став талісманом пожежної охорони, а самих пожежних називають «лицаря-ми св. Флоріана».

Серед християнських священномучеників св. Флоріанові судилося стати головним захисником і охоронцем від вогню і пожеж - жахливого лиха, що не раз спустошувало середньовічні міста та села. 

Кажуть, за життя він зумів загасити палаючий будинок одним глечиком води, тому пізніше і стали вважати його покровителем пожежників.

За церковними мотивами, святий великомученик Флоріан завжди вставав на захист простих людей. У ті далекі часи, коли перші християни зазнавали переслідувань з боку Римської держави, він умираючи в муках від тортур сказав: «Життя можете забрати, віру - ні». Здавна люди вірили, що цей святий оберігає їхні поля та домівки від вогню і зображували його з кухликом води.

На території України збереглося декілька десятків скульптурних зображень святого Флоріана. Найбільш відомим є зображення святого Флоріана у Львові на фронтоні споруди Головного управ-ління Державної служби надзвичайних ситуацій, який вже більше 100 років вірно служить рятувальникам. 

Будинок було зведено протягом 1900-1901 років, за проектом міського будівельного управління під керівництвом інженерів Володимира Підгородецького та Іґнатія Брунека і урочисто освячено 22 червня 1901-го. Головний фасад будівлі прикрасила фігура європейського патрона пожежників – св. Флоріана покровителя пожежників, який тримає в руках жбан з водою, якою він заливає вогонь, виконана визначним львівським митцем, автором скульптур на фронтоні львівської Опери, Петром Війтовичем.

Також у Львові можна натрапити на історичні скульптури св. Флоріана у Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності, вул. Клепарівська, 35 та у Личаківському районному відділені ГУ ДСНС, вул. Б.Хмельницького, 193.

Щодо історії, то св. Флоріан – народився близько 250р. на території сучасної Австрії. Був офіцером римського війська. Прийняв таємно християнство, проте коли за наказом Діоклетіана розпочались переслідування християн, то святий добровільно здався. Після цього його бичували, а потім з каменем на шиї кинули у річку. За переказами, це сталося 4 травня 304 року. Тіло святого знайшла та поховала християнка Валерія. На місці, де його поховали згодом був збудований монастир.

В іконографії св. Флоріан зображується як римський офіцер з посудиною, що гасить пожежу. Іноді як князь. Іноді в руках тримає хоругву. Його атрибутами є: жорно на шиї, кольчуга, червоний і білий хрест, меч, пальма мученика, палаючий дім, орел, щит, зброя. До нього звертаються під час битви, пожежі, бурі, повені бурі та при поганому врожаї. Він також є покровителем тих, що гинуть у воді та під час повені.

Існує декілька легенд про наділення святого владою над вогнем. За однією з них, вперше молитва до святого Флоріана допомогла одному вугляреві врятуватись від пожежі. Згідно іншої версії, ще за часів своєї молодості Флоріан загасив палаючий дім. На думку деяких вчених, витоки культу святого Флоріана – хоронителя від вогню – слід шукати у релігії германських племен сучасних Баварії та Австрії, коли надприродні сили, що ними наділяли язичники своїх богів переносяться на християнських святих; тільки на зміну агресивній атрибутиці язичницьких божеств приходить охоронна – християнських святих.

Однак найбільшу популярність як рятівник від пожеж св. Флоріан отримав після 1528 р. У цьому році від жахливої пожежі вигорів цілий Краків. Не постраждав тільки костел св. Флоріана. Тоді поширились чутки про чудо – нібито святого бачили у повітрі, і буцімто він заливав водою костел, посвячений в його ім’я.





















Джерело інформації:























Коментарі