Перейти до основного вмісту


МАНДРУЄМО ЯВОРІВЩИНОЮ - ЧАСТИНА 3


#Мандруємо_Яворівщиною
#Розточчя
#Букові_ліси
#Весна_на_Яворівщині

На території природного заповідника «Розточчя» є унікальна ділянка старовікових букових лісів площею 384,81 га, яка відтепер належить до Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

Саме завдяки тому, що ця територія віднесена до природно-заповідного фонду, де поширюється особливий режим охорони та використання, тут збереглися унікальні ділянки старовікових букових лісів.

Старовікові букові ліси природного заповідника «Розточчя» знаходяться на крайній східній межі ареалу бука лісового, і є найбільшими й найкраще збереженими в регіоні Українського Розточчя. Вони відносяться до Західно-Подільського географічного екотипу, який характеризується унікальною пристосованістю до екстремальних кліматичних умов, а саме до значно нижчої вологості та більш посушливого літа, що є особливо важливим у контексті глобальних кліматичних змін. Вони відзначаються значним видовим біотичним різноманіттям, складною вертикальною будовою, присутністю Quercus robur у складі деревостану. Унікальною особливістю даної ділянки є букові насадження, сформовані за участю Pinus sylvestris. Вік букових дерев сягає тут 200 і більше років. Об’єкт, що номінується, і його буферна зона знаходяться на території природного заповідника (категорія IUCN I), що забезпечує належний рівень охорони і гарантії збереження.















Джерело інформації:


















Коментарі