Перейти до основного вмісту


28 ТРАВНЯ – СВЯТО ВОЗНЕСІННЯ ГОСПОДНЬОГО 


Празник Господнього Вознесіння завжди припадає у четвер 40-го дня по Христовому Воскресінні. Це один з великих Господських празників і має 9-денне попразденство. Він звеличує подію Христового Вознесіння на небо та підкреслює її значення для Христа і для нас.


Св. Іван Золотоустий у своїй проповіді на Вознесіння каже: "Сьогодні людський рід совершенно примирений з Богом. Зникла давня боротьба й ворожнеча. Ми, що були недостойні жити й на землі, - вознесені на небо. Сьогодні стаємо наслідниками небесного царства, ми, що не вартуємо й земного, виходимо на небо й унасліджуємо престіл Царя і Господа, А людська природа, перед якою херувим боронив рай, піднесена тепер понад усякого херувима".


Дух богослужень цього празника в загальному бадьорий і радісний. Св. Церква радіє славою Христа-Богочоловіка, що засів по правиці Отця. Він взнісся на небо, щоб зіслати нам Потішителя * - св. Духа та щоб, як Він сам каже: "приготовити нам місце" (їв. 14, 2). "Господь взнісся на небо, - співаємо в першій стихирі на великій вечірні Вознесіння - щоб післати Утішителя світові. Небо приготовило престіл Його, а облаки вознесіння Його. Ангели дивуються, бачучи чоловіка понад собою. Отець чекає на того, що Його від віків держить у своєму лоні. А св. Дух каже всім ангелам Його: "возьміть, князі, ворота ваші; всі народи плескайте руками, бо вийшов Христос там, де був перед тим".


Вознесіння Господнє нам дарують небеса. 
Відроджується надія у наших душах і серцях. 
Нехай несе благословення у цей день небесне світло, 
Нехай гріхів наших прощення збереже від зла і бід. 
У  це свято всім бажаю віру в серці зберегти, 
під святими небесами життя щасливе прожити.















Джерело інформації:
Катрій Ю.Я. Пізнай свій обряд! Літургійний рік Української католицької церкви. - Ню-Йорк, Рим: ОО. Василіян, 1982. - 493 с.











Коментарі