Перейти до основного вмісту


24 ТРАВНЯ УКРАЇНА СВЯТКУЄ ДЕНЬ СЛОВ'ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ І КУЛЬТУРИ


Сьогодні, 24 травня, Україна святкує День слов'янської писемності і культури. Щорічно цього дня у всіх слов’янських країнах проводяться різні урочистості, де головні дійові особи – святі Кирило і Мефодій – творці слов’янської писемності.


Напевно, ніхто з нас, особливо, не задумувався над тим, яке значення для кожного народу має писемність, а разом з нею і культура. Адже писемність і культура – поняття взаємопов’язані і невід’ємні. Писемність, мова – то є душа кожної нації, її найцінніший скарб. У мові – наша давня й нова культура, ознака нашого національного визнання.


У цей день, вшановуються святі рівноноапостольні - першопросвітники Кирило і Мефодій. Вони - творці писемності, здійснили переклад богословських книг з грецької мови на старослов’янську, поширювали християнське вчення. Поява абетки і виникнення писемності сприяли розвиткові літератури слов’янських народів, і слов’янська мова стала третьою в Європі після грецької та латини. Праці цих просвітителів стали спільним надбанням усіх слов'ян. Слов’янська писемність і культура належать до найдавніших у Європі.

Друзі, у фондах Яворівської ЦРБ ім. Ю. Липи представлені книги, які Вас неодмінно зацікавлять: «Повість минулих літ», «Слово о полку Ігоревім», монографії й навчальні видання з історії культури, мистецтва, релігії, мовознавства та літературознавства.

Сподіваємось, представлені інтернет-ресурси також будуть для Вас цікавими й корисними.













Джерело інформації:









Коментарі