Перейти до основного вмісту


МАНДРУЄМО ЯВОРІВЩИНОЮ - ЧАСТИНА 2


#Мандруємо_Яворівщиною
#Туризм
#Весна_на_Яворівщині
#Дендропарк

Яворівщина – один з перспективних регіонів в напрямку розвитку туристичної галузі. Розташування його на межі Карпат, Полісся, Поділля і в межах Розточчя є причиною унікальності природи.

Розточчя – єдине на Україні місце, де на порівняно невеликій території сконцентрована велика різноманітність і дивовижне поєднання типів ландшафтів, лісів, водоймищ і боліт зі своєю унікальною палітрою флори і фауни. Розточчя є важливою геологічною, кліматичною, флористичною та фауністичною межею в Європі, оскільки його південно-східною частиною проходить Головний Європейський вододіл, який розділяє ріки басейнів Чорного та Балтійського морів.

Маршрути Яворівщини збагачені заповідними об’єктами найвищого рангу – заповідником «Розточчя» та Яворівським національним природним парком.

Природний заповідник «Розточчя» створено в 1984 р. з метою збереження та вивчення унікальних біогеоценозів регіону Розточчя. Розкинутий на мальовничих пагорбах Головного Європейського вододілу, у самому центрі Європи, заповідник є надзвичайно цінним природним і науковим об’єктом.

До послуг відвідувачів – місця для паркування автотранспорту, короткочасного відпочинку, групові та індивідуальні екскурсії науково-пізнавальними стежками, а також до історичних, сакральних та краєзнавчих пам’яток регіону.

Яворівський національний природний парк створено 1998 р. в центральній частині Українського Розточчя. Його площа – 7108 га. Головними завданнями є природоохоронна, науково-дослідна діяльність, створення умов для організованого туризму й інших видів рекреації, екологічна просвіта. Розмаїття рослинного та тваринного світу Розточчя приваблює науковців, туристів, учнівську та студентську молодь.

Розточчя віддавна було основним місцем відпочинку для жителів Львова та його околиць. До їх послуг відпочинкові зони – «Верещиця», «Лелехівка», «Середній Горб», «Козулька», «Оселя Розточчя».

«Оселя Розточчя» відкрита 2010 року в урочищі Мочари поблизу с. Дубровиця Яворівського району. Власником гостинної садиби, яку можна відвідувати круглорічно, є Яворівський НПП. Даний об'єкт можна використовувати як агрооселю. Помешкання складається з двох кімнат (одна з яких вітальня з каміном, інша - спальня), а також кухні з пічкою на дрова. Тут в загінному утриманні перебувають нащадки дикого тарпана – коники польські. Цю породу коней розводять тільки в Австрії, в Теролі та у 2-х спеціалізованих установах Польщі, а відтепер – на українському Розточчі.

На базі ПЗ «Розточчя» та НПП «Яворівський» розвивається екотуризм, основними формами якого є пізнавальний, природничо-культурологічний, а також піший.

Заповідні стежки ведуть також до дендрологічного парку – арборетуму «Страдч». Дендропарк площею 5,7 га, закладений у 1962р. як навчальна база Національного лісотехнічного університету України. Окрасою арборетума є алея 50-річних дерев дугласії Мензиса, а також різновиди туї західної, горіхів, калини, смерек, секвої інших дерев і кущів. У колекціях експонується біля 300 таксономічних одиниць, серед яких цінні та рідкісні рослини. Є привезені з Америки, Китаю, Японії.





Коментарі