Перейти до основного вмісту



У МІСТІ ЯВОРОВІ ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВ ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ


15 травня напередодні Дня пам’яті жертв політичних репресій у місті Яворові поклали квіти та засвітили лампадки біля пам’ятника жертвам тоталітаризму, біля колишньої катівні НКВС, що на вулиці Завадівській.

У заході зі вшанування жертв тоталітаризму взяли участь: голова Яворівської райдержадміністрації Андрій Шумський, голова Яворівської районної ради Володимир Сичак, секретар міської ради Ольга Созанська.

З метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людяності щорічно, у третю неділю травня, в нашій державі відзначається День пам’яті жертв політичних репресій.

Точну кількість жертв тоталітарного режиму досі визначити неможливо. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько-комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже 1,5 мільйона осіб. Велику кількість із них було розстріляно, інші пройшли тюрми, заслання, вислання, каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах. Терор і репресії зачепили майже всі верстви українського населення: науковців, політиків, військових, священиків, представників культури, селянство. Репресій зазнавали, як правило, найбільш обдаровані, працьовиті і соціально активні громадяни

Наше спільне усвідомлення масштабів трагедії має стати запорукою торжества політики гуманізму, взаєморозуміння і миру.

Наш обов’язок – пам’ятати, передавати нащадкам правду про минуле.















Джерела інформації:
Яворівська районна державна адміністрація
Яворівська районна рада










Коментарі