Перейти до основного вмісту


«ОПЕРАЦІЯ «ВІСЛА» - ПРО ЦЕ НЕ МОЖНА ЗАБУТИ... »


Акція “Вісла” (28 квітня – 29 липня 1947 року) – військово-політична операція польської комуністичної влади, що стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель.

Отож, Яворівська ЦРБ ім.Ю.Липи рекомендує прочитати дані книги. Інформація буде корисна для Всіх, хто цікавиться історією українського народу, а особливо нащадкам тих, хто був свого часу насильно виселений...

➦ Петро Коваль "Діти берегів часу: акція "Вісла” "

Ця книжка допоможе читачеві в Україні пізнати врешті правду про українсько-польські відносини перед 1947 р. на прабатьківських землях у південно-східній Польщі, а пізніше на Вармії та Мазурах. Тема важлива не лише з огляду на те, що ці стосунки подавалися тенденційно, їх спотворювали і ними маніпулювали на політичному рівні протягом усіх повоєнних десятиріч. Вона важлива ще й тим, що в Україні, у цьому і в західній, практично досі небагато людей знає про злочинну Операцію «Вісла». Громадяни України, які їдуть нині за хлібом також на Вармію і Мазури, не можуть надивуватися, звідки місцеві «поляки» непогано знають українську мову. Видання знадобиться і молодим нащадкам переселенців з Операції «Вісла». Добре було б, якщо би публікація побачила світ і польською мовою. Може, принаймні частина поляків урешті зрозуміла б, яким лихом, а не добродійством, була ця депортація. Самому авторові, який спромігся видати книжку українською мовою дуже невеликим тиражем, зовсім не під силу самостійно надрукувати ще й польськомовну версію.

Спогади П. Коваля, є одним із суттєвих життєписів, який допоможе зрозуміти і відчути пульс часу в контексті однієї спільної долі – долі жертв Акції «Вісла». Публікацію збагачують фотографії і документи, а зокрема фраґменти матеріалів розслідувань, проведених прокуратурою Інституту національної пам’яті РП у справі злочинів, скоєних у селах Загороди і Рижкова Воля у червні 1946 р.

➦ Цельняк Ірина ''Переселенці'': Тисячолітня дорога Холмщини, Підляшшя, Надсяння і Лемківщини

У книзі Ірини Цельняк «Переселенці» змальовані події, що відбувалися у Галичині та на Волині, а пізніше - Холмщині, Підляшші, Надсянні та Лемківщині з І пе XX століття. Ця більш ніж тисячолітня дорога зневаги і знущань полита кров'ю мільйонів жертв, які загинули тільки за те, що були українцями. Угорці, поляки, литовці, москалі, австрійці з 1340 року почергово ділили західноукраїнські землі, як і всю Україну, владарювали і поневолювали народ, жорстоко насилуючи його віру та мову. Детально проаналізовано найважливіші віхи історії західноукраїнських земель, а особливо події першої половини минулого століття: моральний геноцид і фізичний терор, які закінчилися знищенням десятків тисяч українців, руйнуванням церков, кладовищ, спаленням сіл і насильним виселенням-депортацією дев'ятисот тисяч «закер-зонців» у Радянську Україну і на північ Польщі. Як це було, чому це було і як жилося при різних владах поневоленим русинам-українцям у ті далекі століття ви дізнаєтеся з історичної розповіді Ірини Цельняк «Переселенці»: тисячолітня дорога Холмщини, Підляшшя, Надсяння і Лемківщини». Дане видання не тільки ілюструє історичні події та дати, але й аналізує всі державотворчі та руйнуючі сили, що діяли в українській, а особливо «закерзонській» історії.

Історична розповідь написана на основі багаточисельних наукових праць та публікацій.

Сучасникам, які прагнуть знати правдиву та трагічну історію Галицько-Закерзонського краю.

➦ "Депортації ". Західні землі України кінця

30-х - початку 50-х рр. Документи, матеріали, спогади: У 3-х томах .Том 3. Спогади.

Останнього тому тритомного зібрання документів про репресії та депортаційні акції на західних землях України в кінці 30-х – на початку 50-х років, що його видав Інститут українознавства імені Крип’якевича, довелося чекати довгенько

(про вихід двох перших «Критика» повідомляла у ч. 1–2 за 1999 рік). У ньому вміщено спогади українців, виселених із Холмщини, Надбужанщини, Надсяння та Лемківщини від кінця 1944 до початку 1946 року – переважно написані спеціяльно для цього видання в першій половині 1990-х років, а також деякі вже публіковані у пресі автобіографічні матеріяли. Вони дають надзвичайно багато для розуміння демографічної, соціяльної, національно-культурної структури міст і сіл польсько-українського етнічного пограниччя перед хвилею широкомасштабного нищення й депортацій. Наприкінці тому вміщено кілька світлин, які зафіксували прояви української національно-культурної стихії на цих теренах, фотодокументи про депортації, а також світлини, що стосуються діяльности товариства «Холмщина».

Бережіть себе, читайте книжки!





















Джерело інформації:











Коментарі