Перейти до основного вмісту




ВЕЛИКА П'ЯТНИЦЯ (СВЯТА ПЛАЩАНИЦЯ)


"Благородний Йосиф з дерева знявши Пречисте Тіло Твоє, плащаницею чистою обвив, і пахощами покривши, у гробі новім положив". 
(Тропар Великої П'ятниці) 



"Страсті Христові"
Драган Іван, Кафедра Сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв


В осередку величних відправ і зворушливих обрядів Великої П'ятниці стоїть св. плащаниця. Ця св. ікона Христа в гробі стала складовою частиною обрядів вечірні Великої П'ятниці й утрені Великої Суботи. В часі тих відправ ми віддаємо св. плащаниці особливий прилюдний культ і поклоніння. А це тому, бо на іконі св. плащаниці кривавими літерами виписана історія спасіння людського роду. Св. плащаниця говорить нам і про строгу Божу справедливість, і про безконечну Божу любов, і незглибиме милосердя до нас грішних. 

В часі Св. Літургії Східня Церква накриває на проскомидії чесні дари великим прямокутним покровом. Цей покров, званий також воздухом, почала вживати в Літургії Єрусалимська Церква за св. Сави Освященого (^532), творця єрусалимського богослужбового уставу. Св. Герман, царгородський патріярх (713-730) учить, що воздух є символом того каменя, що ним Йосиф з Ариматеї був прикрив Господній гріб. А за Симеоном Солунським (fl429), воздух це символ нагого й мертвого Ісуса, що Його несуть до гробу. І тому, каже він, на воздусі є деколи зображене зложення Христа до гробу. На Великому Вході диякон несе цей воздух перед чесними дарами. А потім священик накриває ним чашу і хліб на престолі і при тім потиху відмовляє тропар: "Благообразний Йосиф..." 

Обряд виносу й положення плащаниці за Типиком о. Дольницького відбувався у катедральних церквах Галичини ось як: На вечірні Великої П'ятниці, в часі співу стихири на стиховні "Тебе одіющагося світом яко ризою...", був обхід довкола церкви з плащаницею, що її несли за чотири кінці священики або старші парафіяни. По обході клали плащаницю на осібний до того приготований стіл посередині церкви. При кінці вечірні в часі трикратного співу "Благообразний Йосиф..." усі на колінах приступали до св. плащаниці й побожно її цілували. Божий гріб був прикрашений квітами й лямпадами, а за ним стояв хрест без Розп'яття з обрусом на його перехресті. 

Св. плащаниця буває виставлена до почитания аж до Воскресної Утрені. Перед утренею, по відправі надгробного, заносять її до святилища і кладуть на престіл.










Джерела інформації:
Катрій Ю.Я. Пізнай свій обряд! Літургійний рік Української католицької церкви. - Ню-Йорк, Рим: ОО. Василіян, 1982. - 493 с.





Коментарі