Перейти до основного вмісту


7 КВІТНЯ - БЛАГОВІЩЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ ВЛАДИЧИЦІ НАШОЇ БОГОРОДИЦІ І ПРИСНОДІВИ МАРІЇ


"Сьогодні початок нашого спасіння і явління відвічного таїнства: Син Божий стає Сином Діви" (Тропар празника).  Ось таким похвальним гімном наша Церква вітає празник Благовіщення Пресвятої Богородиці, називаючи його початком нашого спасіння. І слушно, бо цей празник належить до найважливіших празників нашого церковного року. Про його важливість говорить нам уже сама назва в наших богослужебних книгах: "Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії".

Св. Атанасій Великий (f373) у своїй проповіді на Благовіщення називає цей празник першим у ряді празників, бо він починає діло спасіння людського роду. Основа цього празника - це радісна подія Благовіщення записана у св. Луки (І, 26-28). Благовіщення дає початок цілому рядові великих таїнств із життя Ісуса Христа і Його Пресвятої Матері. Празник Благовіщення належить не тільки до 12 великих празників нашої Церкви, але його служба береться навіть тоді, коли він випаде на Квітну Неділю, Велику П'ятницю чи Христове Воскресіння. 

Богослужения празника Благовіщення повне взнеслих, величних і радісних гімнів. Багато разів тут повторюється добре нам знаний привіт ангела: Радуйся! Головні мотиви тієї святої і неземної радости - це воплочення Божого Сина, це привілеї Богоматеринства і Дівицтва, це спасіння людського роду. В радості Благовіщення бере участь небо, земля і все створіння. 












Джерело інформації:
Катрій Ю.Я. Пізнай свій обряд! Літургійний рік Української католицької церкви. - Ню-Йорк, Рим: ОО. Василіян, 1982. - 493 с.






Коментарі