Перейти до основного вмісту


#КУЛЬТУРНО_ДУХОВНА_АКЦІЯ З НАЗВОЮ #АБЕТКА_ШЕПТИЦЬКОГО - ДЕНЬ 22

День XXII
Літера «В»

Від виховної сили Церкви, від клопіткої виховної праці духовенства з молоддю та проповідування Євангелія і пояснювання християнських чеснот великою мірою залежить могутність Батьківщини.

На що ж опреться єдність хати? На національну єдність. Український нарід є одним народом...тому й належить йому стати суцільним національним твором.

Що ж робить людей одним народом? Передовсім мова...

Великий і всемогутній Боже!

Дай мені мудрість богословських чеснот і моральних чеснот: віри, надії, любови, благорозумности, побожности, здержливости й мужности. Дай мені, Боже, мудрість апостолів, мудрість мучеників; дай мені мудрість священичу й душпастирську, дай мені мудрість проповідників і вчителів, дай мені мудрість служителів святих таїнств, дай мені мудрість Євхаристійну і мудрість таїнственну, мудрість молитви і душевного зріния

Від сеї хвилі я, з приказу Христа, маю бути не лиш Вашим братом, але Вашим пастирем, Вашим вітцем; маю вже лиш для Вас жити, для Вас з цілого серця і з цілої душі працювати, для Вас все посвятити, за Вас, як буде того треба, життє своє положити.

Великий народ – це цілість дуже зложена злукою різних природних угрупувань людей. Одні спираються на спільність праці, потреб, прав чи на сусідство хат і домівок, спільність фахових інтересів, учених діл, різних теорій і наук, синдикатів робітників і хлібодавців, пролетарів і людей, які посідають що-небудь, – одним словом, є цілістю, зложеною з різнорідних спільнот, спертих на різні сторінки людської природи і суспільного життя

...висновок, що є в душі українця глибока й сильна воля мати свою державу, але попри ту волю знайдеться, може, рівно сильна і глибока воля, щоб та держава була такою, якою хоче її бачити чи партія, чи кліка, чи група, чи навіть одиниця.




"Візьме мати дитинку, що плаче, пригорне її до серця і скаже лише: «Бог добрий!» - а дитинка вже успокоїлась... При цьому дитина уже навчилась, що в небі, десь там високо, є хтось. Хто? -- не знає. Але знає, що є хтось, що про нього сказала мати, що Він добрий. І ще не знає про це дитина, а вже несвідомо серце її відчуває й учиться, що світ не є чимсь злим, що є хтось добрий на світі. Що вона, дитина, не серед ворогів, а серед братів-другів."

❃❃❃

"Всі християни, що належать до святої Католицької Церкви, розсіяної по цілому світі, всі вони входять у те світло любові, яке сіяє від Христового хреста. Але і християни, що не належать до нашої Церкви, не є нам чужі! Бо хоч і не мають правдивої віри або мають неповну, то все-таки через хрещення сталися вони Божими дітьми і признаються до Христа."

❃❃❃

Від нас, а не від кого іншого, залежить «через добрі діла зробити певним наше покликання і вибрання». А кожне добре діло є нехибно самою Божою рукою зв’язане з вічною нагородою. Христос запевнює нас, що не лишиться без заплати навіть той, хто вбогому дасть не більше, «як склянку води».❃❃❃

"Віра – це надприродна сила, що наші душі лучить із небом; це надприродне світло, що нам дає пізнати правди, об’явленні самим Богом. Тому віра так дуже конечна для вічного спасення. Але щоби святу католицьку віру заховати цілою і непорочною, треба часом боротися зі спокусами так, щоб їх поконати. А це є ласка, про яку треба просити. Християнинові потрібна молитва в житті. Через молитву випрошуємо собі ласку для добрих діл християнського життя, до побід над спокусами, до заховування душі, чистої від смертного гріха."

❃❃❃

"В часи, коли діло милосердя і милостині стається чимраз трудніше, тим усильніше мусить християнин плекати розположення серця до милосердя та милостині. Нехай зовнішня милостиня буде мала, коли не може здобутися на більшу, але нехай буде бодай символом того, що людина рада би дати, що душа бажає, чого хотів би чоловік. Може, милосердний Бог прийме і таку, хоч незначну, лепту для того внутрішнього християнського розположення душі."

❃❃❃

"В ім’я Христової любові пригадуємо багатшим їх обов’язки, в ім’я тієї любові боронимо права убогих. З тієї любові не закриваємо перед убогими їх обов’язків і шануємо права багатших. Самі ж власним поступуванням мусимо і багатшим давати приклад справедливості і любові, убогим – приклад терпеливості, самозречення і того убожества духом, що гордить добрами світу, а передовсім шукає Божої правди і Божого царства."

❃❃❃

"Виховання має зробити з чоловіка святого громадянина небес, товариша ангелів і усіх святих у небі. Саме виховання, очевидно, всього не може зробити; велику участь має воля чоловіка і його праця над собою самим. Але заохотити його до тої праці, научити правильно над собою працювати, вщепити в його серце любов до тої праці й ум його збагатити знанням усього, що до тої праці потрібне, - це завдання виховання."

❃❃❃

"Вічне життя на тому полягає, щоби Бога пізнати. В Святому Письмі у сотні текстів приходить висказ, що предметом надії є Бог, неначе посідання Бога. Надія є причиною безнастанної радості вірних: "Зрадується серце моє Твоїм спасенням, співатиму Єгові, що вчинив мені добро. Співатиму при гуслях імені Найвищого" - є загально надією тих, що радуються: "Радійте надією, в горю бувайте терпеливими, перебувайте в молитві".





Джерела інформації:
Natali Lyalyuk
Краю мій Яворовий





Коментарі

  1. #Шептицький155
    #Абетка Шептицького
    #День 22 Літера В

    В кожну працю треба вкладати ціле своє серце, цілого себе, і то в усіх званнях, бо інакше праця не дає добрих наслідків
    ***
    Високо цінити християнську молитву та до неї щодня, в кожній важливій потребі, вдаватися.

    ВідповістиВидалити
  2. #Шептицький_155
    #Абетка_Шептицького
    #День_22_Літера_В
    Яворівська ЦРБ ім.Ю.Липи

    �� "Вибачайте, браття, що я Вам про це говорю. Але мені дуже розходиться, щоби випадково
    ніхто з Вас не здирав лихви з другого християнина,
    бо то дуже великий гріх, і цього гріха, як і жодної людської кривди, Бог не відпустить, доки кривда не буде повернута!".

    �� "Ви, грішники, що спите, прокиньтеся з гріха – вставайте. Рятуйтеся, бо хата Ваша уже горить!".

    �� "Від сорок літ при кожній нагоді повторюю,
    що родина як суспільна одиниця, яка не віддає спільно честі Всевишньому, не може називатися християнською родиною, бо не виконує найпершого й найвищого обов'язку кожної християнської суспільної одиниці. Така родина
    не може мати Божого благословення, яке Бог
    дає тільки тим, що виконують свої християнські обов'язки".

    �� "Від першої ж хвилини, як тільки людина приходить на цей світ, треба їй, як тій маленькій рослині, сонця й роси згори та доброї землі здолу...
    А тим сонцем дитини є любов і дбайливість батьків, які піклуються про неї, тремтять над її колискою та й випрошують для неї Божої ласки
    з неба.А тією росою для дитини є ті перші науки
    й перші враження, які вона пізнає. То перше слово неньки, перша наука батька, перший приклад батьків, який дитина зрозуміє".

    ВідповістиВидалити
  3. Яворівська ЦРБ ім.Ю.Липипонеділок, 13 квітня 2020 р. о 16:22:00 GMT+3

    #Шептицький_155
    #Абетка_Шептицького
    #День_22_літера_В

    !!! В кожну працю треба вкладати ціле своє серце, цілого себе, і то в усіх званнях, бо інакше праця не дає добрих наслідків”.

    !!! Ваша хата є першою і найважливішою школою, в якій ваші діти мають навчитися любити Бога і людей. А якою буде ця школа — такою буде, очевидно, й наука!
    І якою буде ваша родина, таким буде й те виховання, яке подаватимете своїм дітям! Бо ж без опіки батьків і нема дитині життя на світі!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар