Перейти до основного вмісту



#КУЛЬТУРНО_ДУХОВНА_АКЦІЯ З НАЗВОЮ #АБЕТКА_ШЕПТИЦЬКОГО - ДЕНЬ 10

День X
Літера «П»

Пам’ятники мистецтва і культури цінуються й бережуться, як на те заслуговують, лиш тоді, коли ціла суспільність бачить у них святощі, переказані предками, святощі, які мають бути збережені для прийдешніх поколінь. Тоді вони не пам’ятники археології, а жива основа національної культури на майбутні століття. Як довго вони, не усунені з місць, для яких були творені, ще оточені теплою атмосферою життя, представляються тим, чим є у зв’язку із життям і культурою - живим висловом національної живої душі, доказом живої культури. Тоді музеїв і зберігачів не треба. В епохах свідомого відчуття всього, що є пам’ятником минувшини, музеєм є кожна церква, кожна хата, а зберігачем - кожна письменна людина

Пречиста Діва Марія Мати любить нас любов’ю рідної матері, бо в нас бачить справу рідного Сина Ісуса Христа. Справа нашого спасення, нашої святости - то ж справа Христа Спасителя в нас. Хто ж цього не знає?!
Свята Церква проповідує вірним любов до Пречистої Діви Марії, можна сказати, майже всіма молитва ми нашого святого обряду. Нема відправи, в якій не було би кількох, а то й кільканадцяти молитов, якими християнська душа виявляє свою любов до своєї небесної Матері

Поступати все за велінням совісти - це обов’язок, до якого ми всі мусимо признаватися, який мусимо сповняти без уваги на віросповідання, до якого належимо

Поза святими Тайнами і добрими ділами нема іншої дороги до Божої благодаті, крім молитви.

Правильна державна влада забезпечує свободу для всіх релігійних культів, якщо в них ніщо не противиться природній моралі.

Потрібні ретельні дослідження оптимальної форми правління для українського народу. Треба вивчати сильні і слабкі сторони народного життя. Цим має займатися духовенство.

Першим ударом по руйнуванню народних організмів став лібералізм. Ударом з іншого боку, начебто для протидії лібералізму, став етатизм. Правильний розвиток народу перебуває між цими двома крайнощами.

Парламенти на основі безпосередніх виборів нежиттєздатні.




«Краю мій Яворовий» (Marichka M.):


"Піднесім серця до неба, дивімося на Того Всемогучого Бога, що в Своїх руках тримає долю людства, долю народів і долю кожного з нас зокрема. Христос сказав: «Простіть, а дасться вам, шукайте, а знайдете, стукайте, а отворять вам». Не надіємось на людей, така надія усе заводить, але коли надіємось на Всемогучого Бога, коли Його просимо, така надія не заводить і не заведе."

❃❃❃

"Покаяння - не таке просте й легке діло, як, може, декому видається. Діло покаяння в серці людини - це чудо Божої благодаті, що з болота й багна гріха витягує людську душу до надприродного життя. Нема такого тяжкого, такого страшного гріха, якого свята Христова Церква не могла б простити."

❃❃❃

"Пам’ятайте, що нема християнського життя без молитви, що без молитви нема спасення, бо без молитви християнин не має Божої благодаті, без якої не можна спастися і котра конечно потрібна до кожного доброго діла. Коли молитва правдива, то подібна до тої небесної птиці, що високо-високо зноситься в небо. Наша молитва повинна зноситися високо в небо і ставати перед самим предвічним Престолом Всевишнього Бога, бо молитва - це розмова з Богом."

❃❃❃

"Підставою нашої солідарності не може бути щось іншого, як любов, коли за наукою Ісуса Христа по ній люди мають пізнавати, що ми є Його учнями. А любов проявляється вправді сердечністю, зичливістю, взаємною спільною поміччю. Але передусім правдива любов християнська проявляється дбайливістю про найбільше добро чоловіка, про добро його душі, про його спасення."

❃❃❃

"Певна річ, святим обов'язком християнина є більше любити ближчих собі, своїх рідних, ніж чужих. Тому більшою, щирішою має бути любов супроти родини й батьківщини. А коли Бога любитимеш, то вже любитимеш і тих усіх, з якими Бог тебе зв'язав. І чим тісніше зв'язав тебе Бог із кимсь, тим більшою й сильнішою має бути ця твоя любов супроти нього."








Джерела інформації:
Краю мій Яворовий




Коментарі

  1. #Шептицький_155
    #Абетка_Шептицького
    #День_10_Літера_П
    Яворівська ЦРБ ім.Ю.Липи

    "Просвіти, дуже Вам треба просвіти, милі мої браття! Треба Вам навчитися письма, треба Вам багато слова Божого! А справа з просвітою і словом Божим поміж Вас дуже тяжка. Бо рідко десь у селі є школа, а якщо і є, то діти так далеко від школи живуть, що не можуть до неї ходити".

    "Простіть собі взаємно провини, та почніть нове життя, у любові та злагоді".

    31.03.2020 року

    ВідповістиВидалити
  2. Яворівська ЦРБ ім.Ю.Липисереду, 1 квітня 2020 р. о 18:53:00 GMT+3

    #Шептицький_155
    #Абетка_Шептицького
    #День_10_літера_П

    !!!Поступати все за велінням совісти — це обов’язок, до якого ми всі мусимо признаватися, який мусимо сповняти без уваги на віросповідання, до якого належимо.

    !!!По християнськії треба сказати, що кожна людська душа — це безконечний скарб для батьків, для народу, Церкви і скарб, безконечне добро для самого Бога. Людська душа це таке велике добро, що Ісус Христос за душі, а можна сказати й «за душу», віддає життя.
    Нищення того предивного Божого творіння, яким є людина, убивання людського життя, серед якого цвітуть ті райські квіти, якими є людські душі, — це не тільки злочин, не тільки вандалізм, але й така безмежна глупота, що не можна її описати людськими словами.

    ВідповістиВидалити
  3. #Шептицький_155
    #культурно_духовна_акція
    #Абетка_Шептицького

    День Х
    Літера "П"
    "Положення виглядає таке, що Боже Провидіння дасть українському народові виконати його природне право – вибрати собі й установити форму управи своєї Рідної Хати, тому треба нам над ним так працювати, щоб те своє право ужив він мудро і по-християнськи. На те треба і нам самим ясно з'ясовувати собі всі християнські принципи, що відносяться до суверенного народу. Пригадуємо їх тут тільки в ядерному скороченні, щоб ширшою презентацією не ослабити синтетичного образу справи.

    Провідна влада походить від Бога, бо вона є природною консеквенцією людської природи і суспільного життя людини. Кажемо, що влада походить від Бога, від котрого походить і природа, і її природні змагання та потреби. Та влада лежить у природі народу, тобто всього народу, не якоїсь поодинокої людини. Немає ніякої причини, чому один чоловік, або кілька чи більше їх могли б бути провідниками і іншим, собі рівним,наказувати"(Митрополит Андрей Шептицький "Як будувати Рідну Хату" )

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар