Перейти до основного вмісту


БІЛЯ ПАМ’ЯТНИКА КОБЗАРЕВІ В М. ЯВОРОВІ ЗІБРАЛИСЯ КЕРІВНИКИ РАЙОНУ ТА МІСТА, ДУХОВЕНСТВО ТА ГРОМАДСЬКІСТЬ


Великого сина України Тараса Шевченка, який зробив велетенський внесок у скарбницю кращих досягнень української та світової культури, згадували у м. Яворові.

У ці березневі дні минає 159-та річниця від Дня смерті національного пророка, невмирущого генія слова, народного поета, художника, борця за ідеали справедливості та добра, за кращу долю України та українського народу – Тараса Григоровича Шевченка.

Великий Кобзар став знаковою фігурою не лише української, а й світової літератури, здобувши право на безсмертя.

Сьогодні, 10 березня 2020 року до 159-ї річниці смерті Тараса Шевченка на площі м. Яворова відбулась панахида під час якої підносились молитви за упокій душі Тараса Григоровича, а також представники влади: керівник апарату райдержадміністрації Зоряна Мірило; голова районної ради Володимир Сичак; заступник міського голови Яворова Ігор Грабовський та керуючий справами виконавчого комітету Яворівської міської ради Наталія Тарновська поклали квіти до пам’ятника поета.

Заупокійне богослужіння відправили о. Степан та о. Василь.

Також під час заходу присутні спільно виконали Гімн України, бо вперше пісня «Ще не вмерла Україна» була публічно виконана 10 березня 1865 року у місті Перемишль, що нині знаходиться на території Польщі. Відбулося це з нагоди урочистостей до річниці смерті Тараса Шевченка.

На завершення, учасники дійства заспівали «Заповіт» Великого Кобзаря.

«Не згасає наша пам'ять і пошана до геніїв, які усе життя та весь талант до станку віддали рідному народові. Таким для українців є Тарас Григорович Шевченко на всі часи. Для багатьох поколінь українців він невичерпний і нескінченний, волею історії ототожнений з Україною і разом з буттям рідної держави продовжується нею, відгукуючись на нові болі та думи», - зазначив голова районної ради Володимир Сичак. – «Нині його слово лунає на східних фронтах України як заклик, девіз до боротьби. Його слово звучало на Майдані української Революції гідності, з ним йшли на барикади і на смерть не лише українці».

























Джерела інформації:

Коментарі