Перейти до основного вмісту


МОЛИТВА, ПІСТ, МИЛОСЕРДЯ



Піст - це душа молитви, а милосердя – це життя посту. Насправді, вони не можуть бути відділені один від одного. Хто чинить щось тільки одне і не має їх трьох разом, той не має жодного. Тому, той, хто молиться - постить. Хто ж постить, той виявлятиме милосердя. Якщо хочеш, щоб твої молитви і прохання були почутими, маєш вміти почути потребу і благання свого ближнього. Хто хоче відчути і досвідчити відкритість Божого серця, той не закриватиме своє від ближнього, що просить про поміч.

Той, хто постить, добре розуміє, що означає голод тих, хто не має що їсти. Він здатен прислухатися до потреби голодних, якщо він хоче, щоб Богові був милий такий піст. Хто потребує підтримки та співчуття, той співчуватиме своїм ближнім. Помилуваним буде той, хто є милостивим до іншим. Хто хоче отримати якісь дари, той простягає свою руку допомоги для інших. Поганим є молільник, який відкидає потреби свої ближніх.

Будь сам для себе правилом милосердя. Якою мірою ти хочеш зазнати милосердя, такою ж виявляй своє милосердя для інших. Величина милосердя, якого потребуєш ти, хай буде такою ж, яку ти даруєш іншим. Будь готовим дарувати своє милосердя іншим так, як шукаєш його для себе.

Скільки ми втратили через байдужість, стільки ж ми здобудемо через піст. Сокрушімо наші душі в пості, тому що немає нічого більш приємного Богові, що ми можемо Йому принести. Як про це свідчить псалмопівець Давид: «Жертва Богові – дух сокрушений, серцем сокрушеним і смиренним Бог не погордить» (Пс 50,19)

Піднеси до Бога свою душу і принеси йому свою жертву через піст, щоб ця постанова, пожертва була чистою, святою, живою, яку і Бог приймає і, яка одночасно залишається з тобою. Не може прийняти милість і прощення від Бога той, хто не вміє пожертвувати себе самого.

Піст не проростає, якщо його не поливати ділами милосердя. Чим є дощ для землі, тим є милосердя для посту. Навіть якщо ти перекопаєш землю свого серця, прополеш від бур’янів свої думки, викоріниш гріхи, посієш насіння чеснот, твій піст не принесе плодів, якщо не буде текти річка твого милосердя.

Коли постиш, то пам’ятай, що твій піст має живити милосердя. Так само як і все, що ти вклав у свій виноградник з милосердям, принесе рясні плоди для тебе.

Переклад та адаптація тексту - бр. Іван Шидловський










Джерело інформації:




Коментарі