Перейти до основного вмісту


#КУЛЬТУРНО_ДУХОВНА_АКЦІЯ З НАЗВОЮ #АБЕТКА_ШЕПТИЦЬКОГО - ДЕНЬ 6


День VI
Літера «У»
(Можливо, хтось знайде на літеру «Ф»)

"Україна звільниться зі свого упадку та стане державою могутньою, з’єднаною, величавою... Мир. добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу, тільки треба молитися, щоби Господь Бог і Мати Божа опікувалися все нашим народом, який стільки витерпів."

"Україні не треба інших ворогів, коли самі українці українцям ворогами, що себе взаємно ненавидять і навіть не стидаються вже тої ненависти…"

"Український народ є етнічним організмом. Він потребує правильної державної організації."

"Українці прагнуть єдиної держави, і водночас у кожного своє бачення цієї держави. Треба вивчати доцентрові та відцентрові тенденції. Треба робити все, щоб посилювати елементи єдності й усувати елементи роздору."

"Українці розділені між багатьма конфесіями, проте можна знайти спільний фундамент для духовної єдності. Взаємні компроміси не повинні виходити за рамки того, що дозволяє людині її власне сумління. Жити за совістю – важливіше за будь-які віросповідання."





«Краю мій Яворовий» (Marichka M.):


"У нашому житті духовному найважніша справа – молитва. А кожне приготування до кожної молитви є покора, бо вона, пригадуючи нам наші потреби, побільшає вартість тої молитви. Покора є добра і потрібна перед кожним ділом, бо гордому Бог противиться, а смиренному дає благодать. Так, як робимо знак хреста і молимося, так ми повинні мати все щось із покори, інакше діло наше буде безуспішне."

❃❃❃

"Уживайте чесно і по-християнськи горожанського права, яке тепер маєте. Не давайтеся ошукувати, не давайтеся перекупити грішми або пиятикою, пам’ятайте, що продати своє пересвідчення є ділом нечесним. При вічах, нарадах і передвиборчих агітаціях стережіться обмови і клевети, майте до всіх любов, але свого держіться. То справа важна, приступайте до неї в ім’я Боже, з усильною і покірною просьбою про Боже благословення. Най Божа благодать буде з вами."

❃❃❃

"Уся християнська праведність полягає у любові. Любов спричинює, що ми є наслідниками Божими, що ми є Його любими дітьми. Любов є зв’яззю звершености. Любов – це нова заповідь Христа, це проповідь Євангелія, це провідне світло, провідна гадка в житті."

❃❃❃

"У християн є святий, важний звичай, щоб усяке діло зачинати молитвою або знаком хреста. А якщо говорити про християнську родину, то чи є у вас той християнський звичай, щоб щодня бодай раз спільно й вголос відмовляти християнські молитви? Родина, що спільно, свято й добре молиться, буде мати благословення з неба, буде мати взаємну любов та легко буде поборювати всі труднощі й непорозуміння, які могли би псувати життя родини."

❃❃❃

''Усім нам треба покаяння. І Боже слово, об'явлену Богом науку, яку Церква подає нам до вірування, розуміємо в міру того, як працюємо над тим покаянням. Тому для всіх християн треба такої проповіді, що зачинається словом «Покайтеся!» Настав час, зближається Боже царство, покиньте гріхи, цілим серцем наверніться до Бога!''








Джерела інформації:
Краю мій Яворовий





Коментарі

  1. Яворівська ЦРБ ім. Ю.Липисуботу, 28 березня 2020 р. о 12:02:00 GMT+2

    #Шептицький_155
    #Абетка_Шептицького
    #День_6_літера_У

    !!! Україна звільниться зі свого упадку та стане державою могутньою, з’єднаною, величавою... Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу, тільки треба молитися, щоби Господь Бог і Мати Божа опікувалися все нашим народом, який стільки витерпів...

    !!! Усі сім таїнств, які установив Ісус Христос, серед них і святе таїнство хрещення, є зовнішнім знаком, що і представляє, і дає внутрішню Божу благодать. Хрещення представляє благодать очищення з первородного гріха умиванням тіла, бо воно є купіллю, очищенням, омиванням; у хрещенні як тіло, так і внутрішньо душу змиває Божа благодать, яка гріхи відпускає, а душу освячує. Зовнішній знак — це поливання водою, купіль у воді, а внутрішня благодать — це очищення душі з гріха і її освячення.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Величні слова ... Митрополит Шептицький намагався духовно об’єднати й об'єднує по сей день весь український нарід ...

      Видалити
  2. Український народ через довгі століття належав до різних держав, був розділений різними культурами. Бог дав йому землю, що лежить на пограниччі двох культур між собою ворожих, майже собі ворожих: східної і західної. А що належать і до різних віросповідань, можна б поважно побоюватися, що й Церква не зможе проти цих роздорів виявити в українському народі своєї єднальної сили, сповнити свого післанництва.

    ВідповістиВидалити
  3. #Шептицький_155
    #культурно_духовна_акція
    #Абетка_Шептицького

    День
    Літера "У"

    "У чеснім та святім супружестві християнськім має чоловік із жінкою жити. Бо у ньому собі і любов присягають, і стають, як Письмо Святе говорить, – “одним тілом”. Тому вже ніколи і жодним чином того супружества не годиться розривати – ні ділом, ні думкою, ні поглядом, ні бесідою.
    А як тільки до такого розірвання йде, то чинитиметься образа Святій Тайні Супружества"
    "До моїх любих гуцулів", 1900р (подаю уривок з цього послання, перекладений Зориславою Ромовською. Митрополит Андрей свідомо написав його гуцульською говіркою, щоб показати свою любов до жителів Карпат)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо Митрополитові за цю вкрай необхідну науку, в якій зосереджена повнота християнської мудрості!

      Видалити
  4. #Шептицький_155
    #Абетка_Шептицького
    #День_6_Літера_Ф
    Яворівська ЦРБ ім.Ю.Липи

    «Фонди, віддані на піднесення культурного життя
    і науки є не видатками, а інвестиціями, які приносять велику користь», – казав #Митрополит.

    Саме він започаткував перший церковний український музей і віддав туди експонати з власних колекцій. Щоб люди не звикали, що їм постійно хтось щось винен. Та разом з тим, він завжди залишався надзвичайно людяним.
    Кажуть, що коли Митрополит заходив у сиротинець, то після бесіди з ним діти починали називати його татом. А дітей не обманеш. Однак, ця людина справді жила соціальними проектами.

    28.03.2020 року

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, Він був щедрим батьком і опікуном української дитини ...

      Видалити
  5. #Шептицький_155
    #Абетка_Шептицького
    #День_6_Літера_У
    Яворівська ЦРБ ім.Ю.Липи

    "У кожнім Христовім ділі, і в кожнім слові, і в житті, і в страстях, і в смерті душа, котра любить, котра шукає, всюди знайде Христову любов. Як у всіх речах, що їх бачить на цім світі людське око, всюди є промінчики небесного сонця, так любов Ісуса Христа відбивається, світить, гріє у всім тім, що зробив, що сказав, що перетерпів. А тим сонцем, що все просвічує і зігріває, є Його Божественне Серце… Дійсно щасливий той, хто щирою любов’ю почитає Христове Серце, перед чиїм оком відкриваються ті внутрішні тайни.
    В його душі ростуть і процвітають прекрасні квіти Божої любові..."

    Із пастирського послання митрополита Андрея Шептицького до вірних на Великий піст
    (Львів, 1907 р. Б.)

    28.03.2020 року

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже важливі рядки ... кожному їх потрібно перечитувати, дякую!

      Видалити

Дописати коментар