Перейти до основного вмісту


НЕДІЛЯ 3-ТЯ ВЕЛИКОГО ПОСТУ, ХРЕСТОПОКЛОННА



Час св. Великого Посту - це час особливого внутрішнього й зовнішнього вмертвіння і покути. А тому що ця духовна боротьба триває довший час, то звичайно буває так, що перші дні чи тижні посту ми практикуємо його ревно й мужньо, але відтак помалу фізично й душевно вичерпуємося, ослабаємо і знеохочуємося. Св. Церква, маючи на увазі неміч і нестійкість людської природи, ставить посеред посту перед нашими очима надзвичайно могутню спонуку до витривалої духовної боротьби, а нею є св. Хрест. 

У третю неділю посту, це є в середпістя, св. Церква для підкріплення нашого духа каже нам в особливіший спосіб почитати св. Господній Хрест. Звідси й назва цієї неділі: Неділя Хрестопоклонна. Св. Хрест має нам пригадати безконечну Божу любов до нас, Христові страждання задля нас і наш обов'язок мужньо нести свій хрест щоденного життя. До всіх нас кличе Ісус Христос: "Коли хто хоче йти за мною, нехай себе зречеться, візьме щодня на себе свій хрест і йде за мною... Хто не несе свого хреста, і не йде слідом за мною - не може бути моїм учнем" (Лк. 9, 23 і 14, 27). 

Цього дня замість "Святий Боже" співаємо на Літургії "Хресту Твоєму...". Справді, Хрестопоклонна Неділя вчить нас розуміти превелике значення св. Хреста для нас не тільки в часі посту, але і для нашого цілого життя. Ця неділя показує нам, що де Хрест, там сила, там перемога, там спасіння і там запевнене Воскресіння до вічного щасливого життя.









Джерела інформації:
Катрій Ю.Я. Пізнай свій обряд! Літургійний рік Української католицької церкви. - Ню-Йорк, Рим: ОО. Василіян, 1982. - 493 с.






Коментарі