Перейти до основного вмісту


СЬОГОДНІ, 9 ЛЮТОГО, ВІДЗНАЧАЮТЬ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ СТОМАТОЛОГА


Покровителькою стоматологів та тих, хто потерпає від зубного болю, вважається Свята Аполонія, дочка олександрійського чиновника, яка прийняла мученицьку смерть. У 300 році Аполлонія була канонізована як свята мучениця. Військова стоматологія була заснована 15 лютого 1099 року під час першого хрестового походу після захоплення Єрусалиму.

Аполлонію, дочку видатного александрійського чиновника, що вірила в Христа піддали жорстоким тортурам, вимагаючи зречення від християнства - жінці вирвали зуби і погрожували спалити живою. Аполлонія попросила її розв'язати і кинулася у вогонь. Страждання Аполлонії так вразили її сучасників і нащадків, що народилася легенда про те, що варто тільки вимовити ім'я Аполлонії, помолитися їй - і зубний біль вщухне.

Україна відзначає Міжнародний день стоматолога з 1993 року. В рамках свята проходять безкоштовні консультації та профілактичні заходи в багатьох лікувальних установах, де можна пройти майстер-клас з правильного чищення порожнини рота, підібрати надійну зубну пасту або нитку, взяти участь у розіграшах, а також ознайомитися з новими технологіями з відбілювання і прикрашання зубів. 

Стоматологи всього світу стурбовані проблемами вивчення таких зубних захворювань, як карієс і пародонтоз. У цьому зв`язку розробляються спеціальні теорії і комплекс практичних заходів. На семінарах, що проводяться, зокрема, в Україні, нерідко обговорюється питання стосовно профілактичних заходів, що забезпечують здоров`я зубів. Адже попередити хворобу набагато легше, ніж лікувати. Ніщо не вічне, і зуби, на жаль, не виняток. Від зубних лікарів залежить багато чого. Ця професія в усьому світі дуже затребувана. Чим вище майстерність стоматолога, тим менше неприємних відчуттів отримують пацієнти. І навіть у свій професійний день вони візьмуть інструмент в руки, щоб забезпечити нам гарну посмішку.






З тривогою у Ваш кабінет заходять,

З радісною посмішкою завжди виходять,

Стоматологе, честь Вам і хвала,

Прийміть сьогодні подяки слова!






Джерела інформації:



Коментарі