Перейти до основного вмісту


«ХРИСТОС ХРЕСТИВСЯ!» - «В РІЧЦІ ЙОРДАНІ!»




Празник Господнього Хрищення ставить нам перед очі одну з найбільших і найглибших правд нашої св. віри - таїнство Пресвятої Трійці. При Христовім Хрищенні ясно об'явилася Пресвята Трійця, яка посвідчила про його Божество. На третьому часі в Навечір'я празника читаємо: "Трійця, Бог наш, себе сьогодні нероздільно явила, бо Отець об'явленим свідоцтвом заявив споріднення, Дух же голубиним видом зійшов із небес, Син свою пречисту голову склонив Предтечі і христившись, висвободив людей із неволі, бо Він чоловіколюбець". На стиховні литії празника співаємо: "На Йорданській ріці Іван бачачи Тебе, як ішов Ти до нього, говорив: "Христе Боже, чому Ти до слуги прийшов, не маючи скверни, Господи? В чиє ім'я Тебе хрищу. Чи Отця?, але його Ти носиш у собі: чи Сина?, але Ти сам воплотився; чи Духа Святого?, і цього Ти знаєш устами давати вірним. Ти, що явився, Боже наш, помилуй нас". 

Напередодні свята Богоявлення християни східного обряду святкують Навечір’я Богоявлення - Другий Святвечір, який відзначають 18 січня, також називають і Щедрим вечором.

19 січня всі українці святкують Хрещення Господнє – третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу.

Так само, як і в Різдвяний Святвечір, у цей день слід дотримуватися суворого посту, а ввечері християнські родини збираються за святковим столом, де подаються пісні страви.

У цей день у храмах також здійснюється велике освячення води, а вранці йдеться на Святкову Літургію, яка завершується великим освяченням Йорданської води.

Протягом століть витворилися різні обряди великого освячення води. Наш народ з давніх-давен Йорданське водосвяття любить і вірить у велику силу освяченої води та зберігає її у домівках як велику святість, що має цілющі властивості для душі і тіла.






Джерела інформації:
Катрій Ю.Я. Пізнай свій обряд! Літургійний рік Української католицької церкви. - Ню-Йорк, Рим: ОО. Василіян, 1982. - 493 с.
Краю мій Яворовий

Коментарі