Перейти до основного вмісту


14 СІЧНЯ - ОБРІЗАННЯ ГОСПОДА БОГА І СПАСА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА. СВ. ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО


«Св. Василій Великий»
Тарас Новак, Кафедра Сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв



Празник Обрізання почався і розвинувся найперше в Західній Церкві, а потім перейшов до Східньої. Латинська Церква первісно називала цей празник Господньою Октавою, це є восьмим днем по Різдві, що випадав якраз на Новий Рік. 

Французький автор, о. Жан Рівієр, у своїй книжці "Святий Василій - єпископ Кесарії" так окреслює особу нашого св. Отця: "Св. Василій це одна з найсвітліших і найславніших постатей старовинної грецької Церкви. Вже його сучасники були дали йому ім'я Великого... Він аскет з покликання і людина чину зі своєї природи... його правила стали кодексом монашого життя на Сході, як правила св. Венедикта на Заході... Він аскет, єпископ, бесідник, учитель богослов і вчений. Він, без найменшого сумніву, є найдосконалішим представником Церкви свого часу... 

У св. Василія життя є в повній гармонії з його наукою, або краще кажучи, його наука це ніщо інше як відбитка його життя". Тож нічого дивного, що св. Церква заслужено дала йому титул: Великий. Він справді ВЕЛИКИЙ головно у трьох ділянках свого життя: Він Великий Архипастир Церкви, Великий Законодавець монашого життя і Великий своєю святістю. 


Вітаю зі святом Василя,
Хай казкою буде життя.
Хай тільки приємні новини,
Прилітають до хатини.
Бажаю здоров’я такого,
Як мороз міцного-міцного.
Сили, удачі ще треба
Й благословення від Господа з неба.






Джерела інформації:
Катрій Ю.Я. Пізнай свій обряд! Літургійний рік Української католицької церкви. - Ню-Йорк, Рим: ОО. Василіян, 1982. - 493 с.

Коментарі