Перейти до основного вмісту


8 ЛИСТОПАДА - СВЯТОГО І СЛАВНОГО ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРІЯ МИРОТОЧЦЯ


«Святий Димитрій»
Кость Маркович, Кафедра Сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв


Св. Димитрій жив у другій половині третього сторіччя у місті Солуні, згрецька Тессалоніке, де його батько був високим цісарським достойником. По смерти батька цісар Максиміліян зробив його солунським проконсулем. Св. Димитрій від дитинства був вихований у християнській вірі. Хоча займав високий уряд, то він свою віру явно визнавав та був апостолом своєї віри. За те цісар Максиміліян каже вкинути його до в'язниці. Будучи у в'язниці, він благословив св. Нестора на боротьбу з цісарським непереможним ґладіятором Лієм. Св. Нестор виступив проти Лія з хрестом у руках, і поконав та вбив його. Цісар довідавшися, що це Димитрій благословив Нестора на боротьбу з Лієм, післаз своїх жовнірів і вони прокололи його списами. Це було 306 року. Пам'ять св. Нестора відзначає Східня  Церква наступного дня після празника св. Димитрія. 
Геройську віру св. Димитрія прославив Господь Бог не тільки різними чудами по його смерти, але також  нетлінністю тіла та мироточивістю. Коли, по яких сто роках після його смерти, відчинено гріб - то його тіло знайдено нетлінним, а його кості видавали пахуче миро-олій, яке сціляло недужих. 


Хай щастя і доля всміхнеться Тобі,
Хай буде здоров'я багато.
З роси і води хай ведеться Тобі,
Хай повниться радістю хата.
В роботі хай буде удача завжди,
І друзі хай дім не минають.
Ніколи в житті, щоб не знав Ти біди,
Лиш радість і щастя, щоб мав Ти.
Хай Мати Божа добро та ласку посилає,
А Господь Бог у всьому допомагає.




Джерела інформації:
Катрій Ю.Я. Пізнай свій обряд! Літургійний рік Української католицької церкви. - Ню-Йорк, Рим: ОО. Василіян, 1982. - 493 с.

Коментарі