Перейти до основного вмісту


«МУЗЕЙ - МІСЦЕ ДІАЛОГУ»


Вивчаючи релігійне життя та сакральну спадщину Яворівщини 22 листопада було відвідано с. Віжомля, де настоятель о. Петро Кривозірка принагідно розповів про місцевий краєзнавчий музей та запропонував відвідати.

Музей заснований ще у 1991 р. Сьогодні це – Краєзнавчий музей при Віжомлянському НВК "ЗОШ І-ІІІ імені Івана Севери - ДНЗ", котрий заторкує культурну спадщину не тільки с. Віжломля, а й с. Новосілки та с. Глинець (належать до однієї сільської ради). 

Тут, за інформацією керівника музею п. Наталії Вархоляк є близько 200 експонатів, серед яких: вишивки, твори мистецтва, історичні документи, фотоматеріали, вироби з дерева, каменю, металу, кераміка та ін. До прикладу: дерев'яні віжомлянські скрині, одна з яких на коліщатах; святкові жіночі і дитячі костюми (деякі експонати належать прабабусі керівника музею); картина палацу графині Чосновської авторства мешканця села Качмара Михайла (1933-1982), скульптура погруддя відомого скульптора, професора, заслуженого діяча мистецтв України Івана Севери авторства його учня скульптора Івана Самотося, глечики-близнюки з с. Глинця та багато іншого.

Такі цікаві місцеві знахідки як кольчуга і меч (знайдені в останній чверті ХХ ст. між "садом" і цвинтарем) передані на зберігання до Львівського історичного музею.

Керівник музею відзначила, що до Віжомлі (наприкінці ХХ ст.) кілька років поспіль приїздила група студентів-геодезистів з Львівської Політехніки. Єлизавета Антонівна Ясній пригадує, що керівник цієї групи Літинський "давав читати місцевим "Історію Руси-України" Михайла Грушевського".

Отець Петро відзначив, що селі тривають роботи зі створення нового музейного проекту та планується відкриття величного пам'ятного знаку "Хрещення Руси-України".

За висловом французького музейного діяча Роберта Бурги "музей – це місце діалогу між людьми, яких розділяє час і простір". Мужиловичі колись було місцем діалогу кількох культур: українців, польських та німецьких переселенців, євреїв. Маємо надію, що й тут теж постане свій краєзнавчий музей.

А сьогодні - це лише краєзнавчий куток у сільській бібліотеці, де стараннями завідувачки (Ольга Цебенко) від 2005 р. зібрано колекцію вишитого святкового одягу мужиловчан (спідниці, запаски, корсети ін.).

Гарно було б збільшити цей куток в бібліотеці до рівня музею, - разом.





























Джерело інформації:


Коментарі